Când trecem la ora de iarnă în 2024: Tot ce trebuie să știi despre schimbarea orei

Ora de iarnă 2024 marchează revenirea la ora standard după o perioadă de utilizare a orei de vară. Află când are loc trecerea la ora de iarnă și ce impact poate avea această schimbare.

De ce se trece la ora de iarnă?

Schimbarea orei are o istorie îndelungată, fiind introdusă oficial în timpul Primului Război Mondial ca măsură de economisire a combustibilului necesar pentru iluminarea artificială. Ulterior, multe țări au adoptat această practică, stabilind o rutină de ajustare a orei de două ori pe an.

Echinocțiul de toamnă, care are loc pe 23 septembrie, marchează sfârșitul verii și începutul perioadei în care zilele devin mai scurte și nopțile mai lungi. Ideea din spatele schimbării orei este economisirea energiei prin maximizarea utilizării luminii naturale, mai ales în lunile de vară. În prezent, trecerea la ora de iarnă este o practică globală, dar nu universal adoptată. Aceasta presupune revenirea la fusul orar standard după utilizarea orei de vară, care este cu o oră înaintea timpului standard.

Citeste și:  Trei agresori au fost arestaţi, după ce au băgat în spital un bărbat din Săcele

Ora de iarnă 2024: când se dă ora înapoi?

În România, ora se schimbă de două ori pe an: în ultima duminică din martie pentru trecerea la ora de vară și în ultima duminică din octombrie pentru revenirea la ora de iarnă, care este ora standard. În 2024, trecerea la ora de iarnă va avea loc în noaptea de 26 spre 27 octombrie, când ceasurile se vor da înapoi cu o oră, astfel încât ora 4:00 va deveni ora 3:00. Aceasta readuce România la ora standard a fusului orar în care se află, respectiv UTC+2 (Ora Europei de Est).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.