Când trecem la ora de vară în 2024

Anul acesta, România trece la ora de vară în noaptea de 30 martie spre duminică 31 martie 2024. Cu această ocazie, ceasurile se dau cu o oră înainte, iar ora 3:00 devine 4:00. Ultima zi de duminică din martie va avea doar 23 de ore, fiind cea mai scurtă zi din an.

Schimbarea orei are loc după câteva zile de la echinocţiul de primăvară 2024, marcat pe 20 martie, care reprezintă începutul primăverii astronomice. Din acest moment, ziua începe să să mărească, iar noaptea să scadă.

Sistemul orei de vară a fost introdus pentru creşterea timpului în care putem beneficia de lumina naturală a Soarelui. Acest lucru este benefic mai ales pentru cei care lucrează în agricultură, mărindu-se numărul de ore pentru desfăşurarea activităţilor.

Citeste și:  Cinci ani la Cotroceni. De ce contează pe cine alegem la prezidențiale?

Schimbarea orei ne poate produce unele schimbări în organism. Somnul cu o oră mai puţin poate perturba ceasul biologic şi pot să apară dereglări hormonale, oboseala, reducerea vigilenţei, debusolarea şi anxietatea.

 Pentru a te obişnui cu trecerea la ora de vară, este bine să eviţi consumul de alimente sau băuturi stimulante (cafea, ciocolată) în a doua parte a zilei. Seara, practică activităţi relaxante, plimbă-te, evită stresul şi certurile.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.