Capitala găzduiește primul Festival Internațional de Muzică Interbelică din Europa @ 5-7 iulie 2024

Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică Interbelică – FIMI 2024 va avea loc în perioada 5 – 7 iulie, la Sala Radio, Studioul de Concerte „Mihail Jora”. Evenimentul dedicat gloriei muzicii anilor ’20 – ’40 este organizat sub deviza „A music to remember” de Asociaţia ProCultArt, iniţiatori şi organizatori fiind actriţa Miruna Ionescu şi violonistul Valentin Albeşteanu.

Scopul festivalului este revitalizarea, valorizarea şi recunoaşterea publică a patrimoniului imaterial reprezentat de genuri muzicale precum tango, vals, swing, foxtrot, charleston, café-concert, musette, muzica de cabaret şi alte stiluri derivate din acestea, genuri care au creat cortina sonoră a unei Europe însetată de viaţă, de frumos şi libertate, dar peste care în decursul anilor s-au aşezat straturi de uitare.

Evenimentul reuneşte artişti consacraţi din ţări precum Franţa, Germania, Marea Britanie şi România, unde, prin proiectele culturale desfăşurate, rescriu istoria acestei perioade muzicale, în interpretări clasice, dar adaptate zilelor noastre.

Citeste și:  Prețuri mai mici pentru city-break-urile de toamnă. Zborurile din acest sezon pornesc de la 30 de euro

Programele lor muzicale conţin creaţii celebre ale anilor interbelici, care au asigurat şi asigură un dialog internaţional bazat pe promovarea valorilor şi resurselor culturale europene, dar şi un dialog între generaţii.

„Festivalul Internaţional de Muzică Interbelică există şi pentru prima dată în ultimii 100 de ani România îşi etalează, din nou, alături de alte ţări europene, patrimoniul reprezentat de muzicile care au asigurat cortina sonoră a acelei perioade de poveste. Muzica interbelică a creat conexiuni puternice culturale, diplomatice şi chiar economice între state. (…) Festivalul Internaţional de Muzică Interbelică este o pledoarie pentru salvarea patrimoniului imaterial reprezentat de muzica interbelică, o continuare a tuturor demersurilor pe care le-am realizat până acum şi totodată o iniţiativă de recunoaştere publică a valorilor culturale ale trecutului reprezentate de creaţiile marilor compozitori interbelici”, a declarat actriţa Miruna Ionescu, preşedinte Asociaţia ProCultArt, citată într-un comunicat de presă.

Citeste și:  Programul Festivalului Monodramei Independente 2024 | Centrul Cultural Reduta, între 11-13 octombrie

Violonistul Valentin Albeşteanu a afirmat că la început a fost „un vis numit Poveste din Bucureştiul de odinioară”: „Acela cred că a fost cel mai greu moment…să găsim puterea de a crede că Povestea noastră poate căpăta viaţă şi prin ea să putem oferi oamenilor bucurie. Anii au trecut… am râs, am suspinat, am învăţat ce înseamnă aşteptarea dar şi valoarea pe care o poate avea clipa, ne-am bucurat de aplauze, am sorbit din cupa dulce a succesului, dar am simţit şi fiorul rece al îndoielii. (…) Acum, la debutul primei ediţii a Festivalului Internaţional de Muzică Interbelică, ne dorim să aducem în sufletul dumneavoastră farmecul etern al acelor muzici care au animat viaţa boemă şi culturală a perioadei interbelice, bucuria reîntâlnirii cu artişti consacraţi, dar şi încrederea că aceste muzici vor constitui prilej de bucurie pentru publicul spectator, mulţi ani de acum înainte.”

Evenimentul debutează pe 5 iulie, de la ora 19,00, cu „La Belle Epoque, de belle music – De la clasic la café-concert” susţinut de Galaţi Kronstadt Quintet din România – Florin Ionescu Galaţi – vioară, Alexandru Hamzea – vioară, Liliana Lazăr – vioară, Luiza Balint – violă, Alexandra Enache – violoncel, Iulian Hăşfăleanu – contrabas.

Citeste și:  Programul Festivalului Monodramei Independente 2024 | Centrul Cultural Reduta, între 11-13 octombrie

Seara continuă cu Isabel Dorfler din Germania şi Big Band-ul Radio care vor prezenta o incursiune în Berlinul muzical interbelic – „Cântece între faimă şi exil”.

Evenimentul va avea loc cu participarea extraordinară a actorului Marius Bodochi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.