Carantina la intrarea pe teritoriul României nu va mai fi obligatorie pentru persoanele care au fost infectate cu COVID-19 şi pot dovedi acest lucru prin documente medicale, potrivit unei hotărâri a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) de vineri.
Hotărârea CNSU nr. 56/2020 stipulează că măsura carantinării la intrarea în ţară nu mai este obligatorie pentru persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în ţară, lucru ce poate fi dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms, şi pentru care au trecut cel puţin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în ţară.
„În cadrul hotărârii CNSU s-a mai introdus o solicitare care a fost aprobată, prin care persoanele care se întorc în țară din zonele care necesită carantinare nu vor fi supuse carantinării dacă au fost infectate în ultimele 90 de zile și pot dovedi acest lucru printr-un act medical, cu condiția ca infecția să nu fie depistată în ultimele 14 zile, bineînțeles. Evităm carantinarea unor persoane care în ultimele 90 de zile au fost SARS-CoV-2 pozitive și au act medical care poate dovedi acest lucru, cu condiția să nu fie încă în perioadă de 14 zile, în care trebuie să fie izolate, în perioada respectivă și nu ar trebui să fie în contact cu alte persoane”, a declarat, vineri, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
De asemenea, în aceeaşi hotărâre se precizează că măsura carantinării la intrarea în ţară nu este obligatorie nici în cazul în care o persoană infectată cu SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile – care poate dovedi acest lucru cu documente medicale – a fost contact direct al unui bolnav cu COVID-19. Condiţia este să fi trecut 14 zile de la data primul test pozitiv şi până la data contactului.
În prezent, cetăţenii care intră în România din ţări aflate pe lista statelor cu risc epidemiologic ridicat trebuie să stea obligatoriu în carantină timp de 14 zile.