„Caravana filmului românesc – Cartea și filmul” ajunge pentru prima dată în Comuna Părău

În perioada 28-30 iunie, „Caravana filmului românesc – Cartea și filmul” ajunge pentru prima dată în Comuna Părău din județul Brașov, cu un mănunchi de filme dedicat atât celor mai mici spectatori, cât și părinților și bunicilor lor, care vor putea fi vizionate la Părău, Veneția de Sus și Veneția de Jos.

🎬 Vineri, 28 iunie, programul demarează în forță, la Căminul Cultural Părău, de la ora 17:00, cu proiecția filmului muzical pentru copii „Maria Mirabela”. Mii de copii s-au bucurat de-a lungul timpului de povestea fantastică a celor două fetiţe – Maria și Mirabela –, dar şi a personajelor animate. Acestea prind viaţă prin vocile unor mari actori români: Gilda Manolescu (Maria), Medeea Marinescu (Mirabela), Ion Popescu Gopo (Moş Timp), Anda Călugăreanu (Oachi), Alexandrina Halic (Omide), Mihai Cosntantinescu (Scăpărici) și Dem Rădulescu (Regele Omizilor).

Programul continuă, de la ora 19:00, cu recitalul umoristic „E vremea să ne întâlnim” susținut de invitații speciali Vasile Muraru și Valentina Fătu. În continuare, este programat filmul muzical „Melodii la Costinești”, cu Horațiu Mălăele, Vasile Muraru, George Mihăiță și Bogdan Stanoevici în rolurile principale. Cu ocazia proiecției acestui film, spectatorii vor afla care sunt aventurile prin care au trecut realizatorii acestei producții și modalitatea în care acest film a fost mutilat de cenzură și, în final, interzis. Totodată, spectatorii vor putea admira expoziția de goblenuri realizate de Ioan Bogorin.

🎬 Sâmbătă, 29 iunie, de la ora 10:00, la Căminul Cultural din Veneția de Sus, copii și părinții sunt invitați la întâlnirea cu Lizuca și năzdrăvanul cățeluș Patrocle, din „Dumbrava minunată”, iar de la ora 20:00, cinefilii vor avea întâlnire cu Ilie Moromete, căruia îi dă viață Victor Rebengiuc în celebra ecranizare „Moromeții” a lui Stere Gulea, din anul 1988.

🎬 Programul continuă duminică, 30 iunie, la Căminul Cultura de la Veneția de Jos unde, de la ora 17:00, este programat filmul „De-as fi Harap Alb” (regia: Ion Popescu Gopo), cu Florin Piersic în rolul principal. De la ora 20:00 va începe „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”. Acesta este filmul cu care Sergiu Nicolaescu ar fi vrut să debuteze în lungmetraj, dar forurile de partid ce controlau cultura nu au fost de acord, aşa că a debutat, în 1967, cu o mare producție istorică, „Dacii”. Istoria apare însă şi în această peliculă lansată în cinematografe în 1980, anume luptele din primul război mondial, la care ia parte locotenentul Tudor Gheorghiu (Vladimir Găitan), care este însă obsedat de iubirea sa pentru o soție (Joanna Pacula) pe care o consideră, cu intermitențe, necredincioasă.

Scopul proiectului „Caravana filmului românesc” este acela de a promova arta cinematografică românească, de a-i omagia pe marii cineaşti români şi de a revalorifica patrimoniul naţional de film, oferind publicului posibilitatea de a avea acces gratuit la serile de film românesc şi de a rememora filme de referinţă.

Programul propus de „Caravana filmului românesc” la Părău se desfășoară în cadrul proiectului „Interferențe culturale – Părău, Brașov, 2024”, un proiect susţinut financiar cu suma de 30.000 de lei de către Consiliul Județean Brașov și cofinanțat de Primăria Comunei Părău.

🎞 Asociaţia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), în parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) şi Digifilm Design, a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect ce s-a derulat, la nivel naţional, prin cele două secţiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naţionale şi Cartea şi filmul.

🎞 În cei unsprezece ani de existenţă, Caravana filmului românesc a ajuns în peste 45 de oraşe, având un număr aproximav de 200.000 de spectatori şi consemnând peste 3.000 de referiri în presa locală şi naţională. În cadrul Caravanei, toate filmele au fost prezentate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi imagine.

🎞 Proiect realizat cu sprijinul CNC – Centrul Naţional al Cinematografiei, UCIN – Uniunea Cineaştilor din România, DACIN SARA – Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual, ANF – Arhiva Naţională de Filme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.