Două tabere de schi adaptat se vor desfășura pe pârtia de la Cheile Grădiștei Fundata, în următoarele două săptămâni. Prima dintre ele începe azi și se termină pe 3 martie, iar cea de-a doua se va desfășura între 5 și 10 martie. Alte zece persoane speciale vor învăța să schieze independent alături de antrenorii și voluntarii Caiac SMile, în cadrul proiectului “Tabere de schi adaptat”.
La fel ca până acum, pe lângă beneficiarii taberelor, și alte persoane cu dizabilități vor putea schia folosind monoschiul, sub atenta supraveghere a instructorilor și monitorilor de schi de la Caiac SMile. Cei care încă nu s-au înscris pentru activitatea de o zi pe pârtie, dar sunt dornici să alunece pe zăpadă, pot accesa www.caiacsmile.ro.
“Noi suntem pe pârtie alături de prietenii noștri speciali. E cel mai frumos mod în care ne putem petrece zilele friguroase de iarnă: alunecând și urcând iar pârtia, cât e ziua de lungă. Distracția e mare, atât pentru noi, cât și pentru persoanele pe care le ajutăm. Avem deja foarte mulți oameni înscriși de care ne bucurăm să știm că ne sunt alături, dar îi așteptăm alături de noi și pe cei care încă nu s-au înscris. E important să completeze formularul de participare pentru o organizare eficientă a activităților”, a declarat Ionuț Stancovici, președintele asociației Caiac SMile.
Cuvântul cheie: ambiția
La tabăra care tocmai s-a încheiat, la Vatra Dornei, au fost antrenați 6 schiori independenți din rândul persoanelor cu dizabilități. Faptul că (unii dintre ei) au dificultăți nu doar la trenul inferior, ci și în partea superioară a corpului nu i-a oprit, ci i-a ambiționat să își depășească limitele. Testimonialele lor spun totul:
Cosmin: ”I-am demonstrat diagnosticului că nu are puterea să îmi pună bariere”
Tudor: „Sunt sportiv paralimpic… încurajez toate persoanele cu dizabilități să facă sport „
Andrei: „Cel mai mult mi-a plăcut că după 2-3 zile am reușit să cobor pârtia singur”
Ștefan: „Îmi place să îmi depășesc limitele, îmi plac provocările”
David: „Am învățat să schiem… fără cei de la asociație nu am fi ajuns aici niciodată”
Florin: „Am venit la această tabără pentru a învăța să schiez și pentru a-i motiva pe alții să iasă din casă”
Țelul acestui proiect, venit ca o urmare firească a celui desfășurat în sezonul 2021-2022, “Și oamenii cu dizabilități își doresc să schieze”, a fost de a pune pe schiuri 1000 de persoane cu dizabilități de-a lungul acestui sezon de iarnă.
“Numărul persoanelor care au manifestat interes pentru acest proiect a fost mult mai mare decât ne așteptam. Când ne-am setat obiectivul de a ajuta 1000 de persoane, ne-am gândit că este un număr pe îl vom putea atinge cumulând toate taberele organizate, dar, spre surprinderea noastră, a devenit realitate mult mai repede. Suntem recunoscători și așteptăm în continuare cât mai multe persoane să ni se alăture pe schiuri în ultimele tabere ale sezonului.”, a completat Ionuț Stancovici.
Înscrierile, atât pentru programul de o zi, cât și pentru tabără, se fac cu înregistrare pe www.caiacsmile.ro*
Voluntarii, antrenorii Caiac SMile cât și monitorii de schi vor fi prezenți pe pârtia din județul Brașov în fiecare zi din intervalul menționat, după următorul program: 10:30 – 16:00, cu o pauză de o oră de la ora 12:00.
*Programul, atât cel special de zi, cât și cel al taberelor adaptate, poate suferi modificări în funcție de condițiile meteo. Programul, actualizat în funcție de prognozele meteo din fiecare perioadă, va fi disponibil atât pe site, cât și pe toate canalele de comunicare online ale asociației, Facebook și Instagram.
În acest sezon, taberele de schi adaptat sau fost organizate pe patru pârtii accesibilizate în sezonul de iarnă anterior: la Cheile Grădiștei (jud. Brașov), Buscat (jud. Cluj), Păltiniș (jud. Sibiu) și Vatra Dornei (jud. Suceava).