Care sunt cele mai frecvente metode de înșelăciune folosite de infractori

Persoanele care caută să înșele prin diverse metode sunt actori foarte buni, care își dezarmează victimele prin atitudinea convingătoare și adaptabilitate. Acest tip de infractori sunt politicoşi şi oferă ceva spre vânzare sau pretind a fi reprezentanţi ai unor autorităţi publice, companii de gaze, apă sau electricitate. E posibil să ceară un pahar cu apă, acces la toaletă sau solicită permisiunea de a se spăla pe mâini. Alţi infractori oferă produse promoţionale sau la un preţ redus.

Multe victime au o serie de caracteristici comune: cel mai adesea sunt persoane în vârstă și locuiesc singure, se încred în ceilalți, chiar și în străini, și depozitează în locuință sume de bani sau bunuri de valoare.

Iată câteva metode folosite de infractori pentru a pătrunde în locuinţa victimei:

Metoda ”cerşetorul” – este vorba despre persoane care bat la uşile oamenilor şi cerşesc sau solicită un pahar cu apă. Din această categorie fac parte în general femeile şi copii. De fapt, aceste persoane certate cu legea folosesc orice poveste pentru a intra în casa victimelor.
Metoda ”vânzătorul ambulant”, întâlnită în special în mediul rural – sub pretextul că vând pături, lenjerie sau se prezintă ca potenţiali cumpărători de diferite produse, intră în curţile şi casele victimelor. Observă unde îşi păstrează banii şi apoi, prin distragerea atenţiei, comit furtul.
Metoda lucrătorului la o companie de utilităţi – infractorii pretind că sunt reprezentanţi ai companiilor de gaz, apă, electricitate şi solicită accesul în locuinţă pentru verificări.
Metoda ”detergentul” –vânzători falşi bat la uşa victimei şi prezintă produse de curăţenie gratuite sau la preţuri promoţionale.
Metoda ”deratizarea” – sub motivul că sunt angajaţii unor firme care oferă servicii de deratizare primesc accesul în locuinţă.
Metoda ”străinul”– infractorii spun că nu sunt din localitate sau sunt cetăţeni străini şi nu au bani româneşti asupra lor; solicită victimelor să le schimbe valută. Iau lei româneşti şi lasă garanţie o geantă în care spun că au valută sau bunuri de valoare. Uneori motivează nevoia de bani cu o urgenţă medicală.

Citeste și:  S-a terminat Yellowstone: ce urmează?

Metoda “acoperișul sau burlanul” constă in faptul că “meșterii” promit cetățenilor lucrări la prețuri mici, însă până la finalul lucrării, prețul crește de mai multe ori.

De obicei, odată ce ajung în locuinţă, infractorii distrag atenţia victimei, o determină să plece în altă cameră sub diverse pretexte, timp în care caută bani sau bunuri de valoare. Deseori infractorii lucrează în echipă: în timp ce unul distrage atenţia victimei (de exemplu discută în bucătărie cu uşa închisă), celălalt pătrunde în apartament şi caută în camere.

ATENŢIE! Infractorii pot solicita să le fie schimbată o bancnotă de valoare mai mare pentru a observa unde ţine victima banii.

Citeste și:  Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, duminică, preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice la consultări

Pentru a evita să deveniți ținte ale unor astfel de infractori, Poliția Brașov vă recomandă să țineți cont de următoarele sfaturi:

  • Fiți circumspecți atunci când o persoană necunoscută vă abordează pe stradă, pretinzând că oferă spre vânzare diverse bunuri sau insistă să vă însoțească acasă pentru a vă arăta mai multe produse!
  • Rețineți regula conform căreia banii/bunurile de valoare nu trebuie ținute niciodată la vedere, pentru a diminua astfel posibilitatea de a deveni ținte sigure ale unor infractori!
  • Refuzați să vă deplasați în locuri retrase, mai ales noaptea, la insistențele unor vânzători ambulanți!
  • Nu țineți în locuință  sume mari de bani, bijuterii sau obiecte de valoare;
  • Nu acceptaţi să oferiți la schimb bunuri pentru ceea ce ce vi se oferă spre vânzare (de exemplu, să oferiți bunuri de valoare sau bijuterii în locul banilor), s-ar putea să fiți înșelați cu privire la valoarea/calitatea bunurilor primite;
  •  Nu permiteţi accesul în locuinţă sau în  curtea imobilului persoanelor necunoscute care se oferă să cumpere/să achiziționeze diverse bunuri – vor profita de neatenţia dumneavoastră şi ulterior veţi constata că v-au fost sustrase bunuri de valoare sau sume de bani;
  •  Nu comunicaţi niciodată informaţii personale confidenţiale (CNP, serie buletin, conturi bancare,program zilnic etc.) sau date despre familie, prieteni, vecini sau cunoscuţi persoanelor care se prezintă la ușa dvs pentru a cumpăra/vinde bunuri;
  • Dacă totuși ați devenit victima unui vânzător ambulant sau ați fost martor la o astfel de faptă, reţineţi cât mai multe semnalmente ale acestuia: înălţime, trăsături ale feţei, semne particulare, vestimentaţie, particularităţi în vorbire sau comportament şi sunați la 112!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.