Casa Barac din Şchei, care adăposteşte zeci de mii de documente şi cărţi vechi, salvată și restaurată

„Casa Barac”, o clădire-monument istoric de secol XIX situată în curtea Bisericii „Sf. Nicolae” din Şcheii Braşovului, în apropierea Primei Şcoli Româneşti, a fost reparată la interior în decursul ultimilor doi ani şi practic a prins viaţă, păstrându-şi în totalitate aspectul originar.

Spaţiile sale pot avea funcţiuni multiple: amenajarea de expoziţii cu obiecte din patrimoniul Muzeului Prima Şcoală Românească, depozitarea în condiţii optime a bunurilor culturale, fie ele documente, cărţi vechi, tablouri, tapiserii sau diverse alte obiecte, respectiv utilizarea lor de către muzeografi pentru activităţi de cercetare şi valorificare a bunurilor culturale.

Aceste informaţii au fost prezentate de pr. Sebastian Pârvu, directorul Muzeului Bisericii Sf. Nicolae din Şcheii Brașovului – Prima Şcoală Românească, în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat Todorică-Constantin Şerban, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, pr. Dănuţ Benga, protopopul Braşovului, pr. paroh Vasile-Filip Prodea, alături de Ioan Cornea, curatorul Muzeului Primei Şcoli Româneşti, reprezentantul firmei constructoare şi specialişti din cadrul muzeului.

Citeste și:  George Simion îl susține pe Călin Georgescu: Sunt foarte bucuros că în turul al doilea ajunge un suveranist

Lucrările de reparaţii au fost finanţate de Consiliul Judeţean Braşov cu suma de 100.000 de lei. Autoritatea judeţeană a mai alocat în acest an fonduri nerambursabile în cuantum de 60.000 de lei pentru continuarea proiectului de protejare și valorificare a patrimoniului cultural material reprezentat de colecția de carte veche care a aparţinut Liceului „Andrei Șaguna”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.