
Sâmbătă, 12 aprilie 2025, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, are loc spectacolul cu operele „Cavaleria rusticană” de P. Mascagni și „Paiațe” de R. Leoncavallo.
Drama pe care o trăiesc personajele din opera „Cavalleria Rusticana” se petrece într-o singură zi. Prima reprezentație a acestei lucrări a avut loc la Teatrul Costanzi din Roma, în anul 1890. Pietro Mascagni a compus această operă, la îndemnul libretistului, de Giovanni Targioni-Tozzetti, după ce se publicase în revista „Teatro Illustrato” un concurs componistic de opere într-un act, desfășurate într-un decor unic. În câteva luni, opera era creată, iar Mascagni a aflat că este câștigătorul concursului. Astfel, lucrarea a fost imediat pusă în scenă, jucându-se de câteva ori la rând cu mare succes.
Muzica și desfășurarea acțiunii au o puternică individualitate etnică, acțiunea petrecându-se în Sicilia. Este dimineața de Paște. Tânăra Santuzza, tristă și neliniștită, își caută iubitul Turridu, care a trădat-o și s-a întors la fosta sa logodnică, Lola. Ea s-a căsătorit, între timp, cu bogatul Alfio când s-a întors din armată. Santuzza încearcă, în zadar, să-și recâștige iubitul. Nebună de gelozie, îi spune lui Alfio, soțul încornorat, despre Lola și Turridu. În acel moment, soarta lui Turridu este pecetluită. Alfio îl provoacă pe cel din urmă la duel. După ce îș ia rămas bun de la mama sa, Turridu pleacă la întâlnirea fatală… Drama pasională se desfășoară rapid, cursiv, cu accente pasionale profunde.
În distribuție, îi veți putea urmări pe: Santuzza – Asineta Răducan, Turiddu – Adrian Dumitru, Alfio – Șerban Vasile (invitat), Lola – Anca Panait, Mama Lucia – Sonia Hazarian.
Opera „Paiațe” a fost compusă de Ruggero Leoncavallo în anul 1892, pe un libret propriu. Prima reprezentație a avut loc la Milano, în Teatro dal Verme. Se pare că tragica întâmplare prezentată în această lucrare a fost reală, petrecându-se în Calabria (Italia), iar judecător la condamnarea actorului ucigaș a fost însuși tatăl compozitorului. Succesul operei a fost enorm, jucându-se imediat după premiera absolută la Dresda, Berlin, Londra, New York, Bordeaux, Paris.
Într-un prolog și două acte, opera spune, cu o rară intensitate expresivă, povestea unei trupe de actorie condusă de un bărbat gelos, Canio, care este, în cele din urmă, determinat să-și ucidă soția actriță, Nedda, și pe iubitul ei. Marii tenori ai secolului trecut au considerat rolul Canio o provocare, pentru că personajul prezintă o gamă largă de stări, de la umor maniacal până la furie criminală. În celebra arie „Vesti la giubba”, el se gândește la provocarea de a juca un rol comic în timp ce inima i se frânge… Spectatorilor îngroziți, Canio le exclamă cu o voce sinistră: „La commedia è finita!” („Comedia s-a terminat!”).
În distribuție: Nedda – Cristina Radu (debut), Canio – Adrian Dumitru, Tonio (+prolog) – Șerban Vasile (invitat), Silvio – Alexandru Aghenie, Beppe – Claudiu Bugnar, Trei clovni – Cristina Rotundu, Nicoleta Sasu-Galian, Alexandra Scriminț. Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov.
Conducerea muzicală a acestui spectacol îi va aparține maestrului Cristian Sandu (invitat). Regia artistică este semnată de Cristian Mihăilescu. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș Cohal. Asistent regie: Valentina Mărgăraș. Mișcare scenică: Nermina Damian. Asistent mișcare scenică: Cristina Rotundu. Regie scenă: Silvia Papadopoulos, Alina Nistor.
• Spectacolul durează două ore și 45 de minute și are o pauză.
Pentru acest eveniment, nu mai sunt bilete disponibile!

