„Salut decizia Ministerului Sănătății, comunicată astăzi de domnul ministrul Alexandru Rafila, privind includerea Spitalului de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase Braşov în lista celor 27 de spitale sau secții noi ce vor fi construite prin PNRR!”, este mesajul publicat pe pagina de Facebook a lui Adrian Veștea, Președintele Consiliului Județean Brașov.
Adrian Veștea: Construcţia acestui nou spital este o prioritate de grad zero pentru municipiul şi judeţul Braşov şi mă bucură faptul că Ministerul Sănătăţii a înţeles necesităţile noastre şi a luat în considerare proiectul elaborat de Primăria Municipiului Braşov.
„Suntem pregătiţi să acordăm suportul şi susţinerea necesare pe partea de implementare, cu atât mai mult cu cât UAT Judeţul Braşov a încheiat un acord de parteneriat cu UAT Municipiul Braşov – în calitate de solicitant al finanţării, fără de care aprobarea acestui proiect pe Componenta 12 – Sănătate din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență nu ar fi fost posibilă”, mai transmite Veștea.
Asistăm la o premieră salutară: din anul 2010, de când Consiliul Judeţean administrează toate spitalele din Braşov, şi până în prezent, este pentru prima dată când Primăria Municipiului Braşov se implică în domeniul sănătăţii şi o face într-un proiect de mare anvergură, dar având la dispoziţie atât terenul, din patrimoniul propriu, pe care urmează să fie construit noul spital, cât şi fondurile nerambursabile din PNRR care înseamnă 95% din valoarea proiectului.
Președintele Consiliului Județean Brașov a mai adaugat că: „Fără să diminuez cu nimic din meritele Primăriei Braşov în accesarea proiectului, vreau să le reamintesc tuturor celor care se întreabă de ce Consiliul Judeţean nu a construit spitale noi până în prezent, că în 2010 ni s-a transferat responsabilitatea administrării unităţilor sanitare de interes judeţean – cele mai multe având o situaţie juridică incertă sau funcţionând în clădiri retrocedate, pentru care a trebuit să plătim chirii, fără să dispunem de patrimoniu sau de terenuri pe care să putem construi clădirile de care spitalele noastre aveau nevoie. Mai mult decât atât, înainte să putem începe orice investiţie, a trebuit să rezolvăm situaţia juridică şi patrimonială a clădirilor – aşa cum am făcut la Maternitate şi la Spitalul Clinic de Copii, dar încă nu am reuşit în cazul staţionarelor Astra şi Tractorul care ţin de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov. Dincolo de aceste aspecte poate mai puţin plăcute, dar care reflectă realitatea cu care ne confruntăm, vreau să felicit Primăria Municipiului Braşov pentru această reuşită.”
În încheiere, Adrian Veștea a transmis că își dorește ca în anul 2026, noul Spital de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase să fie funcţional şi să reprezinte etalonul de calitate în asigurarea serviciilor medicale la nivelul judeţului Braşov şi nu numai, alături de celelalte unități medicale de referință din județul nostru Spitalul de Obstetrica Ginecologie „Dr I. A. Sbarcea” Brașov și Spitalul Clinic De Urgență Pentru Copii Brașov.
Foto. Adrian Veștea / Facebook