Ce trebuie să știi dacă ai luat coronavirus

Numărul cazurilor de infecție cu noul tip de coronavirus crește de la o oră la alta în România. Boala e gravă doar în contextul preexistenței altor afecțiuni. Tocmai de aceea vă prezentăm toate măsurile pe care trebuie să le luați dacă aveți suspiciunea că v-ați îmbolnăvit, potrivit Mediafax.

Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor, infecția cu noul tip de coronavirus se manifestă prin debutul brusc al cel puțin unuia din următoarele: tuse, febră, durere în gât, scurtarea respirației (creșterea frecvenței respiratorii) care necesită sau nu spitalizare.

Până la acest moment, experții în sănătate au stabilit că acest virus se răspândește prin picături transmise în aer prin tuse sau strănut.

Conform specialiștilor consultați de The New York Times, iată ce se întâmplă în organismul care a luat virusul COVID-19:

– odată ce ați intrat în contact cu COVID-19, virusul ajunge în corpul nostru, iar copii ale acestuia încep să se înmulțească și infectează celulele vecine. Simptomele încep adesea cu o durere în gât și o tuse uscată;

Citeste și:  Caroline Fernolend: Săsoaica ambițioasă care a pus Viscri pe harta lumii

– apoi, virusul „se târâie progresiv pe tuburile bronșice”. Când virusul ajunge în plămâni, mucoasele lor se inflamează. Acest lucru poate deteriora alveolele sau sacii pulmonari și trebuie să „muncească mai mult” pentru a-și îndeplini funcția de a furniza oxigen sângelui care circulă prin corpul nostru și de a îndepărta dioxidul de carbon din sânge, astfel încât să poată fi expirat;

– umflarea și fluxul afectat de oxigen pot determina ca zone din plămâni să se umple cu lichid, puroi și celule moarte;

– în cele mai grave cazuri, pacienții respiră atât de greu, încât trebuie să fie puși pe un ventilator.

Citeste și:  Opinia ministrului Digitalizării: TikTok nu ar trebui interzis, dar are nevoie de mai multe filtre de securitate

Dincolo de aceste cazuri grave, 80% dintre cei infectați fac forme ușoare, care se tratează simptomatic, iar boala poate fi ținută sub control și la domiciliu. Astfel, dacă ai luat coronavirus trebuie:

– să te tratezi simptomatic. Mai exact, vei lua antipiretice, pentru a scădea febra. Tusea și durerea în gât sunt tratate în funcție de recomandarea medicului;

– să te hidratezi corect;

– să ai o alimentație sănătoasă;

– atenție, însă! Antibioticile nu sunt indicate în cazul infecțiilor cu COVID-19;

– să stai izolat, pentru a nu răspândi virusul, dar și pentru a nu contacta alte boli, sistemul imunitar fiind deja slăbit.

În cazul în care suspectezi că te-ai infectat cu COVID-19 trebui:

– să stai acasă și să eviți contactul cu alte persoane;

– să nu mergi la farmacie sau la spital;

Citeste și:  Ziua Internațională a Păsărilor va fi celebrată și la Grădina Zoologică din Brașov

– să utilizezi TelVerde 0800800358 pus la dispoziție de autorități. Acesta este strict un număr la care poate primi informații, nu este un telefon de urgență.

Conform Serviciului Naţional de Sănătate din Marea Britanie, există câteva reguli care trebuie respectate pentru a nu răspândi sau contacta acest nou tip de virus:

– spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun – faceți acest lucru cel puțin 20 de secunde

– spălați-vă mereu pe mâini când ajungeți acasă sau la serviciu

– folosiți gelul antibacterian, dacă nu dispuneți de săpun și apă

– acoperiți gura și nasul cu un șervețele sau cu mâneca (nu cu mâinile) atunci când tușiți sau strănutați

– puneți șervețele folosite imediat în coș și spălați-vă mâinile după aceea

– nu atingeți ochii, nasul sau gura dacă mâinile nu sunt curate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.