Cercetașii Brigăzii 2 Vânători de Munte “Sarmizegetusa” – în tabăra de instrucție la munte iarna

Timp de două săptămâni, cercetașii Brigăzii 2 Vânători de Munte “Sarmizegetusa” s-au aflat în tabăra de instrucție la munte iarna, din raionul Rențea.

Compania 206 Cercetare și plutoanele cercetare din cadrul Batalionului 30 Vânători de Munte “Dragoslavele” și din cadrul Batalionului 33 Vânători de Munte “Posada” au desfășurat instrucția schiului și și-au format sau perfecționat deprinderile necesare pentru ducerea acțiunilor în teren muntos-împădurit pe timpul iernii, în perioada 15-26 februarie.

Locotenentul Ionel Pop, comandantul Companiei 206 Cercetare, ne-a oferit câteva detalii referitoare la această specialitate militară: “Specificul cercetării este culegerea de date și informații despre prezența inamicului în zona de acțiune sau în dispozitivul propriu și transmiterea acestora eșalonului superior pentru a le procesa și disemina. Calitățile noastre implică o bună mascare, adaptare la teren și executarea acțiunilor în ritm rapid fără a ne expune focului inamicului.”

Atunci când vorbim despre asigurarea traiului în condiții de izolare, cercetașii sunt cei mai buni în amenajarea de adăposturi, capcane și focuri. Pentru a îndeplini misiunea primită trebuie să știi să supraviețuiești în medii ostile.

Citeste și:  Șoferi care conduceau sub influența alcoolului, depistați de polițiștii brașoveni

Sergentul major Claudiu Amariei a coordonat amenajarea de adăposturi pentru două grupe: “Suntem două grupe de cercetare, am amenajat două adăposturi, pentru fiecare grupă în parte și un baraj pentru foc pentru dirijarea căldurii către interior, pentru a ne putea încălzi pe timp de noapte. Adăposturile trebuie să ofere protecție și mascare terestră și aeriană, să fie pe pantele însorite (iarna) și să avem în zonă o sursă de apă. Le putem amenaja în 3-4 ore și le putem îmbunătăți pe parcurs.”

Caporalul clasa a III-a Mihaela Budrigă are 23 de ani și este cercetaș de trei ani: “Îmi place această specialitate pentru că întotdeauna este vorba despre lucrul în echipă. Deși fiecare dintre noi face un lucru mic înseamnă mult pentru echipă și colectivitate.”

Citeste și:  Începe Dracula Film Festival 2024 - vezi care sunt evenimentele de neratat ale festivalului de film fantastic de la Brașov

În situații de supraviețuire, abilitatea de a aprinde un foc face uneori diferența dintre viață și moarte. Scopul focului servește mai multor nevoi, cum ar fi încălzirea organismului, menținerea echipamentului și a materialelor uscate, prepararea hranei și purificarea apei și menținerea animalelor și a insectelor la distanță.

I-am găsit în tabără pe militarii plutonului Cercetare din cadrul Batalionului 30 Vânători de Munte “Dragoslavele” care pregăteau mai multe tipuri de focuri. Sergentul Marius Niță și-a instruit colegii în alegerea unui loc de foc și învățarea mai multor metode de așezare a lemnelor: “Astăzi am realizat mai multe tipuri de focuri, respectiv focul haiducesc, focul de tip stea, focul de tip paravan și focul de tip scară cu alimentare. În funcție de situația în care ne aflăm, ne adaptăm zonei de relief și anotimpului astfel încât să ne putem îndeplini misiunea.”

Citeste și:  The Future of Humanity este evenimentul de știință al anului 2024 în România

Pe lângă sarcinile specifice primite, militarii Brigăzii 2 Vânători de Munte “ execută și acțiuni de căutare-salvare la solicitarea autorităților publice locale.

Locotenentul Daniel Grămadă, comandantul plutonului Cercetare din cadrul Batalionului 33 Vânători de Munte “Posada”, s-a instruit cu militarii din subordine pentru salvarea unei persoane accidentate:“Doi salvatori au ajuns la victimă, au identificat o posibilă leziune la membrul inferior, primul salvator trece la imobilizarea acesteia iar al doilea salvator trece la confecționarea unei tărgi improvizate. Targa se face folosind schiurile victimei, niște anouri ca să le putem prinde și materiale excedentare sau hainele pe care le avem la dispoziție. Altă echipă pregătește tracționarea victimei, folosind o forță doar de 30 kg. Din acest motiv avem doi salvatori care pot să tragă eficient și să ajute transportarea victimei până în partea superioară.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.