Certificatul RAR Auto Pass va fi disponibil din 1 decembrie 2024

De la 1 decembrie 2024, atunci când vei dori să iți cumperi o mașină, va fi obligatoriu să primești de la vânzător un certificat numit RAR Auto Pass. Acesta este un document care îți oferă informații esențiale despre istoricul vehiculului, cum ar fi kilometrajul, accidentele, avariile sau intervențiile tehnice. Astfel, vei putea să îți faci o idee clară despre starea tehnică a mașinii și să eviți eventualele surprize neplăcute.

Certificatul RAR Auto Pass se eliberează de Registrul Auto Român (RAR), organismul tehnic specializat al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în domeniul vehiculelor rutiere. Pentru a obține certificatul, nu este nevoie să prezinți mașina la RAR, ci doar să plătești o taxă de aproximativ 50 de lei. Certificatul se bazează pe datele colectate de la diverse entități care au avut contact cu vehiculul, cum ar fi service-uri, stații ITP, ateliere pentru inspecții tahografe și/sau limitatoare de viteză, producătorii de vehicule rutiere. Aceste date vor fi disponibile într-o aplicație digitală numită RAR Auto Pass, care va fi gata la sfârșitul lunii mai 2024.

Certificatul RAR Auto Pass va conține date complexe despre istoricul mașinii, cum ar fi valoarea odometrului, numărul de identificare al autovehiculului, data și natura evenimentelor rutiere în care a fost implicat, detalii despre avariile grave la sistemele de frânare și direcție, precum și tipul intervenției pe vehicul. În cazul în care nu există nicio informație despre un anumit vehicul, RAR va elibera gratuit un certificat de negare.

Directorul general al RAR, Mihai Alecu, a declarat că RAR Auto Pass este esențial pentru toate persoanele care vor să se asigure înainte de a cumpăra un autovehicul, că starea tehnică a acestuia este una care justifică investiția și mai ales că mașina nu are probleme de natură să pună în pericol viața cuiva sau siguranța în trafic. De asemenea, a subliniat că RAR își propune să conștientizeze importanța unui vehicul cu grad sporit de siguranță.

Foto: Arhiva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.