Chihlimbar de aproape 1 milion de euro, folosit de o bătrână ca … opritor de ușă

Bucata de chihlimbar negru intrată în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai mare din lume cântărește 3,5 kilograme și are o poveste incredibilă. E cazul unei femei din România care credea că este o piatră obișnuită, pe care a gasit-o în albia unui pârâu din satul Colți, judetul Buzau. Aceasta a fost folosită de bătrânică ani de zile ca opritor de ușă și, deși valorează aproape 1 milion de euro, hoții care i-au spart casa au ignorat-o.

Bucata de chihlimbar negru a fost clasificată ca obiect de tezaur și adusă la  Muzeul Județean Buzău. Are între 40 și 70 de milioane de ani, cântărește aproape 3,5 kilograme și stabilește recordul mondial pentru cea mai mare bucată de chihlimbar Rumanit din lume. Exponatul se află în patrimoniul Muzeului Județean Buzău, relatează antena3.ro.

Citeste și:  UNTOLD participă la cea de a 23-a ediție a Festivalului Brazilor de Crăciun, manifestare caritabilă organizată de Salvați Copiii

Cea mai mare pepită din lume a fost descoperită întâmplător de fostul director al muzeului. Bucata de chihlimbar a fost folosită ca opritor de uşă de către o bătrână originară din Colți, care habar n-avea că „bolovanul” este, de fapt, extrem de valoros.

Având o vechime de zeci de milioane de ani și estimat în prezent la peste 1 milion de euro, piesa românească din patrimoniul Muzeului Județean Buzău a fost folosită de către bătrâna proprietară drept opritor de ușă. În 1991, casa buzoiencei a fost spartă, iar hoțul a furat un colier de argint pe care îl avea pe masă și a dat cu piciorul bulgărului de chihlimbar.

Citeste și:  6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des

Chihlimbarul de la Colți este cel mai valoros din lume, datorită calității și diversităţii de culori, care a ajuns la un număr de 160 de nuanţe diferite. Chihlimbarul de la Colți este cunoscut și sub denumirea de chihlimbar de Buzău sau Rumanit, nume dat de către geologul Oscar Helm „rumanit“, pentru a-l diferenţia de alte tipuri.

Pepita de ambră, clasificată ca obiect de tezaur şi declarată de Cartea Recordurilor ca fiind cea mai mare din lume, a fost adusă în Muzeul Judeţean Buzău, de la Colți.

Chihlimbarul apare într-o gamă de culori diferite. Pe lângă obișnuitul galben-portocaliu-maro care este asociat cu culoarea „chihlimbar”, chihlimbarul poate varia de la o culoare albicioasă printr-un galben pal lamaie, la maro și aproape negru. Altele culori neobișnuite includ chihlimbarul roșu (uneori cunoscut sub numele de „chihlimbarul cireș”), chihlimbarul verde și chiar chihlimbarul albastru, care este rar și foarte căutat.

Citeste și:  6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des

Sursa: cugetliber.ro, antena3.ro




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.