Cinema Modern și-a redeschis porțile pentru Dracula Film Festival

După aproape 15 ani, cinematograful Modern își redeschide porțile cinefililor brașoveni și găzduiește, împreună cu cinematograful Astra, cea de a unsprezecea ediție a festivalului internațional de film fantastic de la Brașov, Dracula Film Festival, care se desfășoară de astăzi și până în data de 29 octombrie.

Modern este unul dintre cinematografele construite înainte de revoluție și care, în perioada administrării de către RADEF RomâniaFilm, au fost închise din cauza pierderilor pe care le produceau. Ulterior, Guvernul României a luat decizia de a trece în proprietatea autorităților locale aceste cinematografe, pentru a fi reabilitate și readuse în circuitul public.

În cazul Modernului, RADEF a renunțat la difuzarea de filme în acest cinematograf din 2010, după ce, anterior, a închiriat una dintre săli, care a fost transformată în club de noapte.

Odată cu preluarea cinematografului Modern, municipalitatea l-a reabilitat și l-a transformat într-un centru cultural, dedicat, în primul rând, copiilor și tinerilor, prin amenajarea a două săli multifuncționale pentru proiecția de filme și pentru spectacole, inclusiv pentru serbările celor mici.

,,Mă bucur că ne aflăm în sala mare a Cinematografului Modern, viitor centru multifuncțional pentru tineret. Este prima dată când redeschidem publicului această sală, și o facem cu ocazia celei de-a XI-a ediții a Dracula Film Festival, care debutează în această seară, la Modern, dar și la Cinematograful Astra, și va dura din 25 până în 29 octombrie. Ulterior, acest loc va găzdui activități educative din zona culturii, cât și din zona științei. Vom muta aici, în foaierul Modern, Muzeul de Științe și toată această infrastructură este deschisă totodată și școlilor, pentru activități de colaborare cu Centrul Cultural Apollonia”, a explicat primarul Allen Coliban.

Totodată, primarul a subliniat și importanța deschiderii a cât mai multor spații multiculturale și multifuncționale în interiorul cartierelor, Modernul fiind primul dintre acestea.

,,Avem infrastructură culturală nu doar în centrul istoric, avem și în cartiere. Urmează mai multe foste centrale termice care sunt în fază de expertizare și documentații tehnice, urmează lucrările la acestea, pentru a le converti în infrastructura de care cartierele Brașovului au nevoie, fie că ne referim la centre medicale de permanență – acolo unde cartierele nu au deja aceste funcțiuni, centre sociale, dar și centre pentru tineret și centre culturale, chiar bibliotecă de cartier. Un prim astfel de centru va fi pe strada Octavian Goga. Sper să începem lucrările de reamenajare anul viitor”, a precizat primarul Allen Coliban.

Deschis la sfârșitul anilor ’70, la parterul unui bloc, Modern era singurul cinematograf din Brașov cu mai multe săli. Cea mai mare dintre cele trei săli avea 350 de locuri, iar cea mai mică, 100 de locuri. După 1990, sala B (Bulevard) a devenit club de noapte, după ce RADEF a închiriat-o unei societăți private. Singura sală în care s-au difuzat filme până în 2010 a fost sala mare, după care, din cauza pierderilor financiare, și aceasta a fost închisă.

Citeste și:  Peste 175.000 de persoane şi aproximativ 58.700 de mijloace de transport au tranzitat fro­ntiera în ultimele 24 de ore

După trecerea în proprietatea municipiului, alături de fostele cinematografe Astra și Popular, Modern a intrat în reparații capitale.

Astfel, fostul cinematograf a devenit primul centru multifuncțional dedicat copiilor și tinerilor, în care, în cadrul unor proiecte derulate de Centrul Cultural Apollonia, se vor îmbina educația, cultura și știința, iar Modernul va găzdui activități educative, dedicate preșcolarilor și elevilor.

Modernul își va păstra și destinația de cinematograf, oferindu-le brașovenilor posibilitatea să vizioneze filme.

În același timp, Modernul va fi și un spațiu pentru evenimente culturale, pentru că cele două săli permit organizarea de spectacole, inclusiv serbările copiilor de la grădinițele și școlile din Brașov.

„Sunt foarte bucuros că se deschide și cinematograful Modern, prin prezența aici a unui festival important atât pentru Brașov, cât și pentru întreaga țară, «Dracula Film Festival». În viitoarele luni aici va funcționa Muzeul de Științe, vor fi și proiecții de film destinate în special tinerilor, proiecții ce vor crea un fel de stagiune a cinematografului Modern aici, pe Bulevardul Griviței. În viitor, am propus ca acest spațiu să devină un spațiu educațional pentru școlari, pentru preșcolari și pentru tineri în general, care să cuprindă niște module educaționale atât pe zona culturală, cât și pe zona științifică, astfel încât la sfârșitul unui an, cei care au venit la Modern să poată pleca de aici cu niște cunoștințe temeinice. Dacă vreți, un fel de «Școala altfel» făcută altfel”, a explicat Horia Mihail, directorul Centrului Cultural Apollonia, instituția municipalității care administrează acest cinematograf.

Sala mare (fosta sală A, cu 350 locuri) a fost amenajată ca sală de spectacole şi proiecţie film cu o capacitate de maxim 186 locuri.

Citeste și:  Salt Bank: 100 de zile de la lansarea primului neobank 100% românesc, la Brașov

Fosta sală B, care până la închiderea clădirii a avut destinația de club, a fost amenajată ca sală de spectacole şi proiecţie film, cu o capacitate de maxim 110 locuri.

În fosta sală C a fost amenajat un vestiar pentru copii .

Dracula Film Festival

Primul eveniment găzduit de cinematograful Modern după reabilitare este Festivalul internațional de film fantastic „Dracula Film Festival“, care se desfășoară în perioada 25 – 29 octombrie.

Deschiderea cinematografului se va face cu unul dintre cele mai așteptate filme ale anului, Five Nights at Freddy’s, realizat după videogame-ul cu același nume, film prezentat în avanpremieră.

În decursul a doar două luni de la lansare, trailer-ul filmului a strâns peste 25 de milioane de vizualizări, ceea ce arată că publicul îl așteaptă cu entuziasm.

,,Suntem la Cinema Modern, una dintre sălile Dracula Film Festival. Aici vom avea în această seară avanpremiera filmului «Five Nights at Freddy’s», iar începând de mâine vor fi filmele din competiția de lungmetraj și din competițiile de scurt metraj. Avem două competiții, aici, de scurt metraje internaționale și scurt metraje românești. Tot la Cinema Modern, în ultima zi, duminică, pe 29 octombrie, avem Ziua Gopo, cu trei filme fantastice, regizate de către Ion Popescu Gopo și care vor fi prezentate de doamna Irina-Margareta Nistor. La Cinema Astra, care este a doua locație a festivalului, vom avea și acolo deschiderea oficială astăzi, cu un cine-concert pe filmul clasic «Dracula» din 1931, cu Bela Lugosi, iar în continuare filme cu invitați străini, dar și invitați din țară. De exemplu, vom da în avanpremieră în Brașov «Warboy» al lui Marian Crișan, care va sta și la o sesiune de Q&A după film”, a spus Marian Gîlea, președintele Asociației Funzin, organizatorul Dracula Film Festival.

El i-a invitat pe brașoveni și turiști să participe și la cea mai nouă secțiune a acestui festival, Dracula Fantasy Con.

,,Ce mai este important de spus despre Dracula Film Festival este că începând cu acest an avem ediția pilot la Dracula Fantasy Con, care va avea loc la Cinema Astra, la mansardă, la etajul 2, unde vom avea o zonă de gaming, zonă de boardgames, zonă de carte și o alee a artiștilor grafici care vor desena și vor face sesiuni de livedrawing. Vă așteptăm la Dracula Film Festival de astăzi, 25 octombrie, până duminică, 29 octombrie. Mai multe informații găsiți pe site-ul draculafilm.ro”, a subliniat Marian Gâlea.

Citeste și:  Sportivi din 15 ţări, la Râşnov, în weekend, la Cupa Mondială de vară la sărituri cu schiurile

A XI-a ediție al festivalului internațional de film fantastic de la Brașov, Dracula Film Festival, are loc în perioada 25-29 octombrieși aduce peste 3000 de producții, din aproape 140 de țări, înscrise în diversele competiții ale Dracula Film Festival în 2023, proiecții de filme recompensate cu premii prestigioase sau prezentate în premieră mondial la cinematografele Astra și Modern.

Evenimentul este susținut de Primăria Brașov prin Ghidul de finanțare al proiectelor culturale cu suma de 185.000 de lei, în cadrul categoriei  ,,Proiecte mari”, aria tematică ,,Arte vizuale”.

În afară de avanpremiere precum „Five Nights at Freddy’s“ sau „The Marsh King’s Daughter“ și a filmelor din competiții, toate prezentate în premieră națională sau chiar europeană, programul conține inclusiv aniversări ale unor filme-cult precum „Torso“ (1973) al lui Sergio Martino, considerat primul slasher din istoria cinematografiei, sau SF-ul regizat de Enzo G. Castellari, „Warriors of the Wasteland“ (1983), la care se adaugă clasicele „Faust“(1926, r: F.W. Murnau) şi „Dracula“ (1931, r: Tod Browning), ce stau la baza cine-concertelor susținute live la Braşov de către artistul mexican de electronică Murcof și reputatul chitarist italian Massimo Zamboni.

Cele 4 secțiuni ale festivalului vor fi: Competiția de lung metraj – 10 filme selecționate; Competițiile de scurtmetraj internaționale și filme de scurtmetraj românești, Competiția Dracula Digital – filme de scurtmetraj realizate cu telefonul mobil și Trofeul Onorific Contele Dracula.

În cadrul acestui eveniment se va desfășura și prima ediție a Dracula Fantasy Con, care va aduce la Brașov (Cinema Astra, etaj 2 , mansardă, intrarea gratuită) o selecție de activități, dedicate iubitorilor de fantasy – de la gaming la lansări de carte, la ateliere de desen sau puncte de vânzare figurine, board games sau cărți fantasy & horror.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.