Combaterea dezinformării: Uniunea Europeană NU te obligă să mănânci insecte

Consumatorii sunt liberi să decidă ce mănâncă, în baza unor informații clare și transparente care le sunt furnizate. Consumatorii trebuie, de asemenea, să știe că ceea ce consumă este sigur.

Prin Regulamentul privind alimentele noi, Comisia nu face decât să se asigure că alimentele noi, cum ar fi anumite insecte, sunt sigure pentru consumatori și etichetate în mod corespunzător.

Prin urmare, înainte ca orice aliment nou să poată fi introdus pe piață, acesta este supus unei evaluări științifice stricte a siguranței de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA).

Așadar, Uniunea Europeană NU obligă pe nimeni să consume insecte. Consumatorii sunt liberi să decidă ce mănâncă, în baza unor informații clare și transparente care le sunt furnizate.

Citeste și:  21 localități din 4 județe afectate de fenomenele hidrometeorologice

Acest lucru ilustrează încă o dată faptul că UE are unele dintre cele mai stricte norme de siguranță alimentară din lume.

Despre siguranța alimentară din UE: alimente sigure, de la fermă la consumator

Uniunea Europeană are unele dintre cele mai stricte norme de siguranță alimentară din lume.

Protecția sănătății este obiectivul primordial al tuturor normelor și standardelor UE pentru agricultură, creșterea animalelor și industria alimentară. Legislația europeană acoperă atât întregul lanț de producție și prelucrare a alimentelor de pe teritoriul UE, cât și bunurile importate și exportate.

Statele membre aplică aceste standarde armonizate și instituie controale pentru a asigura respectarea lor. UE auditează aplicarea și eficacitatea legilor și a controalelor și oferă formare autorităților competente de la nivel european și internațional.

Citeste și:  Controale în piețele agro-alimentare „Dacia” și „Tractorul” și la Oktoberfest! Amenzi în valoare de 60.000 de lei

Politica UE în materie de siguranță alimentară acoperă tot lanțul alimentar, de la fermă la consumator. Ea garantează securitatea și calitatea produselor alimentare și a hranei pentru animale, respectarea unor standarde înalte în materie de sănătate și bunăstare a animalelor și de protecție a plantelor, etichetarea corectă a produselor, precum și furnizarea de informații clare privind originea, conținutul și etichetarea alimentelor.

Politica și acțiunile UE în domeniul siguranței alimentare vizează 4 axe de protecție:

  • Igiena produselor alimentare: întreprinderile din sectorul alimentar, de la ferme la restaurante, trebuie să respecte legislația UE în domeniul alimentar. Acest lucru este valabil și pentru societățile care importă alimente în UE.
  • Sănătatea animalelor: controalele sanitare și măsurile care vizează animalele de companie, animalele de fermă și animalele sălbatice monitorizează și gestionează bolile și asigură trasabilitatea tuturor animalelor de fermă.
  • Sănătatea plantelor: detectarea și eradicarea dăunătorilor într-o etapă timpurie le împiedică răspândirea și asigură semințe sănătoase.
  • Contaminanți și reziduuri: monitorizarea menține contaminanții la distanță față de alimente și furaje. Limitele maxime acceptabile se aplică atât alimentelor și furajelor produse în UE, cât și celor importate.
Citeste și:  Un bărbat din județul Brașov a fost arestat pentru acte de violență

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) furnizează evaluări independente ale riscurilor și avize științifice și informează cu privire la standardele de siguranță alimentară ale UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.