Comisia Europeană aprobă 3 miliarde de euro pentru energia verde din România

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de 3 miliarde de euro notificată de România pentru a sprijini instalațiile care produc energie eoliană pe uscat și solară fotovoltaică. Această aprobare va contribui la promovarea tranziției României către o economie cu emisii nete zero, în conformitate cu Pactul verde european.

Schema de ajutor va fi finanțată din fonduri publice și va fi acordată prin licitații competitive. Proiectele eligibile vor primi un contract pentru diferență (CfD), care va acoperi diferența dintre prețul de piață al energiei electrice și un preț de referință predeterminat.

Comisia a constatat că schema de ajutor notificată de România îndeplinește condițiile prevăzute în cadrul temporar de criză și de tranziție, adoptat de Comisie în martie 2023. Cadrul temporar permite statelor membre să acorde ajutoare de stat companiilor pentru a le ajuta să facă față impactului economic al crizei din Ucraina și pentru a accelera tranziția verde.

Citeste și:  Magazinele Lidl din România vor fi închise pe 5 și 6 mai 2024

Se estimează că schema de ajutor va duce la instalarea a cel puțin 3 GW de capacitate suplimentară de energie eoliană pe uscat și solară fotovoltaică până în 2025. Acest lucru va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ale României și la creșterea securității energetice a țării.

Foto. Freepik.com @ wirestock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.