Comisia Europeană condamnă la dispariție statele sărace din UE: Noile taxe amenință să provoace explozii sociale

Taxa pe carbon impusă de Comisia Europeană pentru încălzire și transport, ce vizează fiecare cetățean din UE care produce emisii de CO2, amenință să destabilizeze economiile celor mai sărace state din Uniune, printre care și România. În loc să conteste aceste măsuri, Guvernul României a demarat deja elaborarea Planului Național Social pentru Climă, deși recunoaște că implementarea acestuia va fi extrem de sensibilă din punct de vedere social.

Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență pentru a stabili cum va fi distribuită compensația oferită pentru a diminua impactul majorării costurilor pentru încălzirea locuințelor și combustibili. Potrivit Executivului, „procesul de programare a Fondului Social pentru Climă va fi dificil din punct de vedere tehnic și extrem de sensibil din punct de vedere al implicațiilor sociale”.

Citeste și:  În acest weekend, cu bicicleta pe Linia 20

Aceasta înseamnă facturi considerabil mai mari la încălzire pentru toate formele de energie, de la lemne la gaze sau păcură, deoarece panourile solare nu oferă soluții complete. Fixarea Comisiei Europene pe eficiența energetică a clădirilor nu oferă un răspuns concret la prețurile în creștere provocate de suprataxarea carbonului.

În același timp, taxa pe carbon pentru transport ar putea duce la o creștere extremă a prețului combustibilului, ajungând până la 15 lei pe litru sau mai mult, ceea ce va face imposibil accesul la transport privat sau public pentru mulți cetățeni. Odată ce combustibilii devin inaccesibili, prețurile tuturor bunurilor vor crește, ceea ce va complica și mai mult supraviețuirea economică a populației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.