Comisia Europeană solicită 17 state membre, inclusiv România, să trimită de urgență planurile climatice actualizate

Comisia Europeană a solicitat miercuri guvernelor statelor membre ale UE care nu au trimis încă versiunea finală a planurilor lor energetice și climatice să facă acest lucru cât mai curând posibil. Comisia subliniază că aceste planuri reprezintă un „pas cheie” pentru atingerea obiectivului UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, conform agenției EFE, citată de Agerpres.

Până acum, doar 10 dintre cele 27 de state membre, printre care Danemarca, Finlanda, Franța, Germania și Italia, au transmis aceste planuri Comisiei Europene. Restul statelor au fost îndemnate să trimită documentele fără întârziere pentru a permite o analiză rapidă și cuprinzătoare la nivel european. Această analiză este esențială pentru a aborda obstacolele și pentru a îmbunătăți coordonarea regională în implementarea obiectivelor climatice pentru 2030, conform raportului prezentat de comisarul european pentru energie, Kadri Simson.

Citeste și:  Ce pățești dacă împiedici pe cineva să voteze?

Bruxellesul a reamintit guvernelor că trebuie să intensifice eforturile pentru a garanta un nivel suficient de ambiție și pentru a asigura că UE își atinge obiectivele climatice. Analiza proiectelor de planuri prezentate până acum arată o creștere a ambiției, însă Comisia avertizează că aceasta este încă „insuficientă” pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.

Comisia estimează că implementarea planurilor actuale ar conduce la o reducere de 51% a emisiilor de CO2 până la sfârșitul deceniului, cu patru procente sub obiectivul stabilit. De asemenea, doar câteva state membre au inclus măsuri detaliate privind adaptarea la schimbările climatice în proiectele lor actualizate.

Citeste și:  Ce înseamnă frauda la vot?

ONU, care va organiza în noiembrie conferința COP29 în Azerbaidjan, a subliniat în mod repetat că guvernele din întreaga lume trebuie să își îmbunătățească planurile de combatere a schimbărilor climatice, deoarece măsurile actuale nu vor permite limitarea creșterii temperaturii globale la maximum 1,5 grade Celsius față de nivelul preindustrial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.