Crai Nou, unul dintre cele mai importante concursuri de interpretare vocală din România, ajunge la ediția a XV-a și devine, de acum, un eveniment internațional. Concursul se va desfășura la Liceul de Muzică „Tudor Ciortea” din Brașov și este dedicat tinerelor talente care studiază muzica vocală clasică, muzica ușoară și tradițională, oferindu-le o oportunitate de a-și demonstra abilitățile artistice în fața unui juriu format din specialiști.
De asemenea, Concursul Crai Nou își propune să contribuie la crearea unui sistem de valori corect în domeniul muzicii vocale, inspirând încredere și motivând tinerii să continue să-și urmeze pasiunea.
„Ne propunem să dezvoltăm și să contribuim la crearea unei imagini de calitate a muzicii vocale a României, să dezvoltăm un sistem de valori corect ce inspiră încredere că munca fiecăruia are sens și poate fi răsplatită”, a transmis soprana Magda Suciu, inițiator al concursului și coordonator al catedrei de canto clasic, jazz și muzică ușoară la Liceul Vocațional de Muzică “Tudor Ciortea” din Brașov.
Concursul se va desfășura într-o singură etapă și cuprinde evoluția elevilor care studiază canto-clasic, muzică ușoară și tradițională din Liceele și Școlile de Muzică din țară, dar și secțiunea dedicată începătorilor, fără a se impune o limită de vârstă.
Desfășurarea secțiunilor din concurs pe zile:
- Vineri, 14 februarie 2025, secțiunea de muzică ușoară românească, muzică ușoară internațională și muzică tradițională.
- Sâmbătă, 15 februarie 2025, secțiunea canto clasic.
Detaliile desfășurării pe categorii vor fi afișate pe pagina de Facebook a Concursului Internațional de Interpretare vocală Crai Nou, aici.
Comisia de jurizare a Concursului Internațional de Interpretare Vocală Crai Nou este alcătuită din profesioniști de renume în domeniul muzicii, cu o vastă experiență în formarea și promovarea tinerelor talente. La secțiunea canto-clasic, membrii juriului sunt: Prof. Dr. Felicia Filip, Directorul Operei Comice pentru copii din București, Prof. Magdalena Suciu, coordonator al catedrei de canto clasic, jazz și muzică ușoară la Liceul Vocațional de Muzică „Tudor Ciortea” Brașov și Prof. Asineta Răducan, prim-solistă a Operei Brașov.
În cadrul secțiunilor de muzică ușoară și muzică tradițională, juriul este format din aceleași personalități, completate de Prof. Daniela Chihaia Popa, coordonator al catedrei de canto clasic, jazz și muzică ușoară la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” București, Prof. Dr. Paula Duca, profesor al Liceului Vocațional de Muzică „Tudor Ciortea” Brașov și profesor asociat al Facultății de Muzică – Universitatea Transilvania Brașov, dar și Prof. Mădălina Musteață Dobrescu, profesor al Liceului Vocațional de Muzică „Tudor Ciortea” Brașov. Membrii juriului vor evalua concurenții pe baza unor criterii riguroase, care includ tehnica vocală, interpretarea artistică și originalitatea, asigurând astfel un proces de jurizare echitabil și obiectiv.
Înscrierile sunt deschide până pe 5 februarie 2025, iar pentru mai multe detalii și condiții de participare, regulamentul poate fi consultat aici: