Consiliul Europei adopta primul tratat global pentru reglementarea inteligenței artificiale

Consiliul Europei a adoptat vineri primul tratat internațional obligatoriu din punct de vedere juridic, destinat să asigure respectarea drepturilor omului, a statului de drept și a standardelor democratice în utilizarea sistemelor de inteligență artificială (AI).

„Tratatul, care este deschis spre semnare şi ţărilor din afara Europei, stabileşte un cadru juridic care acoperă întregul ciclu de viaţă al sistemelor de AI şi abordează riscurile pe care acestea le pot prezenta, promovând în acelaşi timp inovarea responsabilă”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Europei, citat de AFP, preluat de Agerpres.

Convenția-cadru a Consiliului Europei privind inteligența artificială și drepturile omului, democrația și statul de drept a fost adoptată la Strasbourg, în cadrul reuniunii ministeriale anuale a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, care a reunit miniștrii de externe din cele 46 de state membre. Textul a fost elaborat în doi ani de un organism interguvernamental, implicând cele 46 de state membre, Uniunea Europeană, 11 state terțe (inclusiv SUA, Australia, Canada, Israel și Japonia), precum și reprezentanți ai sectorului privat, societății civile și mediului academic, ca observatori.

Citeste și:  Săptămâna viitoare vai fi stabilit primul tur al prezidenţialelor, în 15 sau 29 septembrie

„Convenţia stabileşte cerinţe de transparenţă şi control adaptate contextelor şi riscurilor specifice, în special identificarea conţinutului generat de sistemele AI”, spune Consiliul Europei.

„Părţile vor trebui să adopte măsuri pentru a identifica, evalua, preveni şi atenua posibilele riscuri şi pentru a evalua necesitatea unui moratoriu, a unei interdicţii sau a altor măsuri adecvate privind utilizarea sistemelor AI atunci când o astfel de utilizare este susceptibilă să prezinte riscuri incompatibile cu standardele privind drepturile omului”, continuă organismul european.

Marija Pejcinovic Buric, secretarul general al Consiliului Europei, a cerut adoptarea unui „tratat internaţional unic care va asigura că inteligenţa artificială respectă drepturile oamenilor”.

Convenția-cadru va putea fi semnată la Vilnius, pe 5 septembrie, în cadrul unei conferințe a miniștrilor justiției.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.