Consiliul Județean anunță noul director al Muzeului de Artă Brașov

Consiliul Judeţean Braşov are plăcerea de a anunța noul director al Muzeului de Artă Brașov, în persoana Biancăi Maria Bălșan, fostul Șef Serviciu Programe Culturale și Educaționale al Muzeului Național Cotroceni, cu experiență de peste 15 ani în domeniul managementului cultural.

Numirea sa pe poziția de director general al Muzeului vine în urma concursului de proiecte de management pentru Muzeul de Artă Brașov, organizat în septembrie – octombrie 2022. Concursul a urmărit propuneri capabile să crească numărul de vizitatori, vizibilitatea generală a muzeului și să pună în valoare, creativ și pentru publicul contemporan, patrimoniul muzeal.

Consiliul Județean Brașov transmite toată recunoștința domnului Radu Popica pentru activitatea sa  amplă la conducerea Muzeului, având în vedere că noul manager va continua și va duce mai departe proiectele în derulare, asigurându-se de identificarea unor soluții optime pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare ale instituției culturale.

Citeste și:  Ce pățești dacă împiedici pe cineva să voteze?

Anterior experienței din ultimii 5 ani petrecuți la Muzeul Național Cotroceni, unde a avut rezultate excepționale în programe ample de educație publică pentru patrimoniul cultural, Bianca Bălșan a lucrat în calitate de expert la Centrul de Cercetare și Consultanță în Domeniul Culturii (actualul INCFC), din cadrul Ministerului Culturii. În contextul activității Centrului, a fost implicată în studii de analiză a impactului culturii la nivel social, educațional și economic, precum și în realizarea Strategiei sectoriale în domeniul culturii și patrimoniului național 2014 – 2020.

Din 2014, Bianca Bălșan este și președintele Asociației MAIE (Mișcarea pentru Acțiune și inițiativă Europeană), organizație non-guvernamentală prin intermediul căreia, alături de o echipă multidisciplinară de experți în domenii relevante, organizează programe de educație și intervenții pentru patrimoniul natural și cultural din Geoparcul Platoul Mehedinți, inclusiv printr-o școală de vară de antropologie și arhitectură, ajunsă în 2022 la a VI-a ediție.

Citeste și:  Mergi la vot? Ce nu ai voie să faci în cabină

Proiectele și programele culturale și de artă coordonate de Bianca Bălșan îmbină valorificarea inteligentă a patrimoniului cu industriile creative și cu educația pentru patrimoniu, într-un demers de a păstra și transmite noilor generații memoria culturală și valoarea patrimoniului național.

Muzeul de Artă din Brașov, instituție publică de cultură, cercetează, documentează, conservă, restaurează și pune în valoare efervescența patrimoniului artistic local, regional și național, în beneficiul publicului larg, pentru cunoaștere și educare. Muzeul este găzduit într-o clădire splendidă de patrimoniu arhitectural local, ridicată la 1902 după planurile arhitectului brașovean Moritz Wagner. Cu o colecție de peste 4500 de bunuri culturale (pictură de şevalet, grafică, sculptură, artă decorativă, icoane, tapiserie, covoare orientale etc.) în patrimoniul muzeal, instituția de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Brașov, este o instituție de importanță județeană, cu potențial de a contribui la dezvoltare și la creșterea profilului cultural local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.