
Județul Brașov va lansa sesiunile din cadrul programelor județene pentru finanțarea nerambursabilă din bugetul propriu al Județului Brașov a proiectelor culturale pentru anul 2025:
- Programul județean pentru finanțarea nerambursabilă din bugetul propriu al Județului Brașov a proiectelor culturale pentru anul 2025 – beneficiari de drept privat fără scop patrimonial (asociații, fundații).
- Programul județean pentru finanțarea nerambursabilă din bugetul propriu al Județului Brașov a proiectelor culturale pentru anul 2025 – beneficiari de drept public.
În vederea evaluării proiectelor culturale, Județul Brașov invită experții culturali să-și depună candidatura pentru poziția de expert evaluator în cadrul celor două programe de finanțare, acestea desfășurându-se distinct, având propriul Ghid de finanțare și propriile comisii de evaluare și selecție/ soluționare a contestațiilor.
În privința modului de lucru pe parcursul evaluării proiectelor, precizăm că solicitările de finanțare se depun la sediul Consiliului Județean Brașov, pe suport print; doar unele informații sunt depuse în format electronic și pot fi transmise online evaluatorilor. Din acest motiv, procesul de evaluare a proiectelor culturale se va desfășura, în mare parte, la sediul instituției. Prezența expertului în Brașov va fi obligatorie în ședințele comisiilor de evaluare și selecție/de soluționare a contestațiilor.
Profilul evaluatorilor
- Programul de finanțare are un caracter multidisciplinar, prin urmare comisiile de evaluare și selecție/ de soluționare a contestațiilor nu vor fi organizate pe domenii. Vor fi selectați cu prioritate evaluatori cu pregătire și experiență multidisciplinară, care acoperă cât mai multe din ariile culturale vizate de Program (Arte vizuale, Artele spectacolului, Patrimoniu cultural material, Patrimoniul cultural imaterial, Intervenție culturală, Educație prin cultură).
- Este necesar ca evaluatorii să prezinte o bună cunoaștere a mecanismelor finanțărilor publice în domeniul culturii, inclusiv legislația în domeniu, din postura de evaluatori și/ sau în managementul proiectelor culturale, cu minimum 3 ani de experiență în acest rol/ roluri.
- Evaluatorii vor cunoaște prevederile Ghidului de finanțare a proiectelor culturale propus de către autoritatea finanțatoare (atât pentru beneficiarii de drept privat fără scop patrimonial, cât și pentru beneficiarii de drept public) și ale Ghidului evaluatorului, vor putea analiza un buget de proiect și aplica criteriile de selecție specifice pentru proiectele propuse spre finanțare.
Modalitatea de selecție a evaluatorilor
Dosarele de candidatură vor fi analizate de către o comisie constituită la nivelul Consiliului Județean Brașov, care va face o selecție preliminară în baza criteriilor prezentului anunț.
Se vor selecta experți atât pentru comisiile de evaluare și selecție, cât și pentru comisiile de soluționare a contestațiilor, membri titulari și supleanți.
Experții care își depun candidatura vor confirma participarea în comisia pentru care au fost selectați și poziția pentru care au fost selectați (titular sau supleant), în răspuns la notificarea transmisă de autoritatea finanțatoare.
Membrii comisiilor vor fi desemnați prin Dispoziție a Președintelui Consiliului Județean Brașov, dintre candidații selectați preliminar și funcționari ai instituției. Aceștia din urmă vor asigura președinția și secretariatul tehnic pentru comisii.
Componența nominală a comisiilor va fi adusă la cunoștința publică numai după încheierea sesiunilor de evaluare. Grilele și rapoartele de evaluare pe care solicitanții de finanțări nerambursabile le pot solicita în vederea depunerii de contestații se vor anonimiza.
Fiecare membru al comisiei de evaluare și selecție/ de soluționare a contestațiilor va semna la începutul sesiunii de evaluare o declarație de imparțialitate, confidențialitate și lipsă a conflictului de interese.
Nu poate fi membru al comisiei de evaluare și selecție sau de soluționare a contestațiilor persoana care se află în una sau mai multe din următoarele situații:
- face parte din organele de conducere ale unuia dintre solicitanți sau este reprezentant legal sau angajat al unui solicitant;
- are calitatea de soț/soție, rudă sau afin, până la gradul al II-lea inclusiv, cu persoane care fac parte din organe de conducere sau persoane angajate ale unui solicitant;
- are calitatea de membru, sau rudele sau afinii săi până la gradul al II-lea inclusiv au calitatea de membru al unuia dintre solicitanți;
- are un interes patrimonial, personal sau printr-o rudă ori afin până la gradul al II-lea inclusiv, în legătură cu atribuirea contractului de finanțare nerambursabilă.
Pentru activitatea depusă, membrii comisiilor de evaluare și selecție și membrii comisiilor de soluționare a contestațiilor care nu fac parte din categoria personalului autorității finanțatoare primesc o indemnizație, în temeiul unui contract încheiat potrivit prevederilor Codului civil. Indemnizația se va calcula în funcție de numărul proiectelor culturale evaluate (405 lei valoare impozabilă/ proiect cultural evaluat/ evaluator) și se va acorda în baza completării și depunerii la autoritatea finanțatoare a grilelor de evaluare, a raportului de evaluare cu argumentarea punctajului acordat și a proceselor verbale, pe baza modelelor primite de la autoritatea finanțatoare.
Calendar
Candidaturile pot fi trimise până cel târziu vineri, 4 aprilie 2025, ora 14.00.
Calendarul procedurii de selecție a evaluatorilor:
- 28 martie – 4 aprilie 2025: Depunerea candidaturilor;
- 7 – 15 aprilie 2025: Verificarea candidaturilor, evaluarea profilului experților și realizarea selecției;
- 16 aprilie 2025: Comunicarea rezultatelor selecției finale;
- 17 – 25 aprilie 2025: Nominalizarea membrilor comisiei și încheierea contractelor cu evaluatorii selectați.
Nu se pot depune contestații privind procedura de selecție a evaluatorilor.
Calendarul evaluării proiectelor din cadrul Sesiunii de finanțare a proiectelor culturale – beneficiari de drept privat fără scop patrimonial (asociații și fundații):
- 6 mai – 2 iunie 2025 – Evaluarea ofertelor culturale
- 3 – 5 iunie 2025 – Depunere contestații
- 6 – 10 iunie 2025 – Soluționarea contestațiilor.
Calendarul evaluării proiectelor din cadrul Sesiunii de finanțare a proiectelor culturale – beneficiari de drept public:
- 7 mai – 3 iunie 2025 – Evaluarea ofertelor culturale
- 4 – 6 iunie 2025 – Depunere contestații
- 9 – 11 iunie 2025 – Soluționarea contestațiilor.
Calendarele pot suferi mici modificări, în funcție de durata de evaluare a proiectelor.
Dosarul de candidatură
Dosarul de candidatură poate fi trimis/ depus:
- prin e-mail la office@cjbrasov.ro (în corpul mesajului se va menționa Către Serviciul Cultură și se va solicita confirmarea de primire);
- la sediul Consiliului Județean Brașov, b-dul Eroilor nr. 5, cam. 10 (Registratură), Brașov.
Dosarul de candidatură va cuprinde, în mod obligatoriu, următoarele documente:
- Formularul de candidatură pentru înscrierea ca expert evaluator independent proiecte culturale afișat pe pagina web www.cjbrasov.ro la rubrica Finanțări/ Proiecte Culturale/ Evaluatori;
- Curriculum vitae.
Alte mențiuni
Constituirea comisiilor și procesul de evaluare și selecție a proiectelor culturale se vor face conform prevederilor Ghidului de finanțare și a Ghidului evaluatorului.
Instrumentele de lucru ale evaluatorului, care pot fi consultate pe pagina web www.cjbrasov.ro la secțiunea Finanțări/ Proiecte Culturale/ Evaluatori, vor fi:
- Ghidul de finanțare și anexele acestuia;
- Ghidul evaluatorului, care precizează principiile care vor guverna activitatea de evaluare și procedura.
Rezultatele evaluării vor fi înscrise în Fișa de verificare a conformității administrative și eligibilității, în Grila de evaluare a proiectului cultural și motivate în Raportul de evaluare a proiectului cultural.
Pentru mai multe detalii, AICI, sau prin e-mail cultura@cjbrasov.ro, tel. 0268 410 777/ int. 143, 131.