Consiliul Naţional al Elevilor susţine instalarea camerelor de supraveghere în şcoli

Consiliul Național al Elevilor susține instalarea camerelor de supraveghere în școli, considerând că acestea pot descuraja incidentele negative și pot oferi probe pentru investigarea lor. Reprezentanții CNE subliniază că, atâta timp cât stocarea sigură a imaginilor video va fi o prioritate, nu vor exista probleme.

„Din păcate, realitatea din unele unităţi de învăţământ este umbrită de incidente de bullying, hărţuire şi alte forme de violenţă, dar şi vandalism (elevii pot fi intimidaţi sau agresaţi fizic de colegi, iar bunurile şcolare şi obiectele personale pot fi deteriorate). Aceste aspecte creează un mediu nesigur şi contrar principiilor după care sistemele de învăţământ se ghidează. De aceea, Consiliul Naţional al Elevilor susţine implementarea unor măsuri care să conducă la creşterea gradului de siguranţă în şcoli. Camerele de supraveghere sunt un instrument valoros în acest sens, descurajând incidentele negative şi oferind probe audio-video pentru investigarea lor. Înregistrările pot ajuta la identificarea agresorilor, protejarea elevilor vulnerabili şi eficientizarea procesului de anchetă”, afirmă reprezentanţii CNE într-un comunicat de presă.

Citeste și:  De la dizabilitate la abilitate în doar șase luni – Povestea transformării cu Iulia Dănilă și invitați speciali

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat luni că urmează să se modifice cadrul legislativ pentru a permite școlilor să decidă instalarea sistemelor de supraveghere video-audio. Măsura are ca scop asigurarea pazei și protecției persoanelor și a bunurilor, precum și prevenirea actelor de violență.

Proiectul de modificare a legii a stârnit controverse. Unii părinți și profesori consideră că instalarea camerelor de supraveghere este o încălcare a vieții private și că ar putea crea un climat de neîncredere în școli. Alții susțin că este o măsură necesară pentru a crește siguranța elevilor și a personalului didactic.

Potrivit sursei citate, atâta timp cât stocarea sigură a imaginilor video va fi o prioritate nu vor exista probleme.

Citeste și:  Rezoluție – Consiliile Naționale ale Rectorilor din România și Republica Moldova, reunite la Chișinău la Universitatea Tehnică a Moldovei

„Măsurile de securitate pot varia, un exemplu fiind controlul accesului, limitat la personalul autorizat, cu o justificare clară şi documentată pentru deschiderea unei anchete – considerăm că aceasta este una dintre metodele corecte de accesare a înregistrărilor. Cu siguranţă ne dorim ca organele abilitate să poată realiza o imagine clară şi de ansamblu a situaţiilor de risc la care anumite persoane din incinta şcolii au fost expuse”, afirmă reprezentanţii CNE.

One thought on “Consiliul Naţional al Elevilor susţine instalarea camerelor de supraveghere în şcoli”

  1. Surpriza ar fi fost că acest „consiliu” sa nu fie de acord – cum s-au pronunțat. Acest „consiliu”, prin reprezentanții săi, a fost de acord cu guvernul și cu ocazia grevei profesorilor, și cu altele. Ce vrăjeală! „Stocare sigura”, acces numai în condițiile legii….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.