Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România a trimis către Guvern propunerile de sprijinire a IMM-urilor în contextul scumpirii energiei


Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, a transmis, în cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, propunerile de sprijinire a întreprinderilor mici şi mijlocii în contextul creşterii preţurilor la energie, se menţionează într-un comunicat remis de organizaţia patronală.

CNIPMMR formulează următoarele propuneri pentru sprijinirea IMM-urilor în vederea depășirii crizei energetice și pentru diminuarea creșterii necontrolate a prețurilor pe întreg lanțul economic:

Adoptarea de masuri de sustinere pentru dezvoltarea de unitati proprii de energie de catre intreprinzatori, inclusiv finanțarea IMM-urilor în vederea instalării de panouri solare.

2. Deblocarea programului Electric Up și acordarea de urgență a finanțării. Acest program stagnează de aproximativ 1 an.

3. Soluționarea crizei generată de liberalizarea pieței și creșterea necontrolată a pretului de livrare a producatorilor de stat, prin adoptarea de urgență a unor serii de măsuri transpuse în acte normative:

Citeste și:  S-a terminat Yellowstone: ce urmează?

plafonarea prețului de livrare a producatorilor de stat prin deciziile AGA si CA, la valoarea lor din decembrie 2020 pana la 31 decembrie 2022;

stabilirea unui plafon al comisionului perceput de funizori de maximum 10%; (Cu titlu de exemplu, o plafonare similară este prevazută in Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, lege intrata in vigoare de la 1 ianuarie 2019, care prevede: „Art. 27. (1) Plafonul maxim cumulat al comisionului perceput de către unităţile emitente de la angajator şi unitatea afiliată este de 1% din valoarea nominală a voucherului de vacanţă. (2) Comisionul maxim perceput de agenţiile de turism, în calitate de unităţi afiliate, nu poate depăşi 10% din valoarea pachetului de servicii oferit titularilor voucherelor de vacanţă.”):

Constituirea unui grup de lucru format din cate un reprezentant al confederatiilor patronale reprezentative si confederatiilor sindicale reprezentative, impreuna cu decidenti din cadrul guvernului (ministerul energiei, ministerul economiei, ministerul agriculturii, ministerul educatiei, ministerul sanatatii, ministerul adminisratiei) si a institutiilor cu atribuții de control si monitorizare (ANRE, Consiliul Concurentei, ANPC, ANAF), care sa analizeze masuri suplimentare necesare, precum:

Citeste și:  România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor educaţionale

a. Modificarea legislatiei care guverneaza piata energiei

b. Reducerea certificatului verde până la valoarea de 0,4 euro

c. Reducerea taxei de cogenerare

d. Marirea capacitatilor de productie de energie electrică, a companiilor de stat din domeniul energetic e. Reglementari suplimentare pentru OPCOM

f. Reglementarea volumului de tranzactie permis prin PZU (pretul zilei urmatoare)

g. Valorile pentru consumatorul vulnerabil să fie stabilite in functie de un consum energetic minim normal si a ISR (Indicelui Social de Referinta)

h. Prevederea expresa de a recalcula toate facturile emise catre consumatori, din noiembrie 2021 pana in prezent

i. Nationalizarea furnizorilor, daca este cazul

4. Adoptarea unei strategii pentru producerea energiei in cadrul IMM-urilor din biomasa, biogaz, energie solara, deseuri, etc.

Citeste și:  Braconaj cu câini dresați și vânat ilegal, descoperit de polițiștii brașoveni

5. Lansarea de proiecte investitionale in domeniul energiei regenerabile pentru micii producatori.

6. Eliminarea limitarilor cantitative pentru producerea energiei verzi.

7. Acordarea posibilității IMM-urilor pentru producerea de energie regenerabila in orice locatie nu numai la locul de productie.

8. Realizarea unui sistem de compensare a energiei date în sistem cu energia consumată.

9. Alocarea rapidă către mediul economic a finanțărilor europene disponibile și asumarea unui grafic de implementare a programelor de finanțare.

10. Aplicarea schemei de sprijin pentru energie si chiriasilor IMM-uri din centrele comerciale, piețe, acestia fiind consumatorii finali ai energiei facturate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.