Consultări ample pentru definitivarea procedurii de implementare a programului de succes Start-Up Nation

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a organizat marți, 17 septembrie a.c., două sesiuni de consultare pentru definitivarea procedurii de implementare a programului Start-Up Nation România – ediția 2024, la care au participat 15 membri ai Comitetului Consultativ pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (CCDIMM) și, respectiv, peste 60 de reprezentanți ai firmelor de consultanță. Evenimentele au avut loc la sediul central instituției și la Academia de Studii Economice din București, ambele fiind prezidate de ministrul Ștefan-Radu Oprea.

În debutul primei întrevederi, ce a avut loc la sediul instituției, ministrul Ștefan-Radu Oprea a mulțumit membrilor CCDIMM pentru participare, reliefând importanța dialogului pentru stabilirea unei proceduri de implementare optime, cu criterii de departajare clare și transparente. Au fost analizate, în continuare, toate criteriile propuse pentru evaluarea online a cererii de finanțare, fiind consemnate observațiile primite. „Vă mulțumesc pentru implicare și interes, suntem bine organizați, discutăm cu toate părțile implicate și sper ca și această ediție a Start-Up Nation să fie un succes!”, a concluzionat demnitarul.

Citeste și:  Noua ecotaxă care va obliga românii să recicleze mai multe produse: puncte de colectare vor fi amplasate în toată țara

Noua ediție a programului Start-Up Nation va fi structurată pe două componente. Pilonul I se adresează persoanelor sub 30 de ani și vizează pregătirea antreprenorială  pentru 25.000 de tineri, dintre care cel puțin 10% vor fi de etnie romă. Pilonul II, în schimb, își propune formarea competențelor antreprenoriale pentru un număr de 4.600 de persoane care au domiciliul în regiunile mai puțin dezvoltate ale țării, adresându-se persoanelor cu vârste cuprinse între 30 și 35 de ani și celor care au statut de persoană inactivă (persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, șomer, șomer de lungă durată) sau de persoană dezavantajată pe piața muncii, fără limită de vârstă.

„La cinci ani de la lansarea primei ediții a programului Start-Up Nation, 91,5% dintre companiile care au beneficiat de finanțare continuau să funcționeze. În plus, aceste afaceri au generat o rentabilitate de 155%. Succesul, însă, nu se oprește aici. Și la cea de-a doua ediție, până la finalul perioadei de monitorizare, 96,2% dintre companii erau încă active. Ne dorim să continuăm și chiar să amplificăm aceste performanțe în noua etapă a programului, aflată în lucru. Și, pentru a ne îndeplini acest scop, consider că dialogul cu firmele de consultanță, care sunt permanent conectate la nevoile și provocările antreprenorilor, este esențial”, a declarat ministrul Ștefan-Radu Oprea în deschiderea celei de-a doua întâlniri.

Cea de-a doua sesiune de consultare, organizată la Academia de Studii Economice din București, a reunit firme de consultanță, specializate în accesarea de fonduri guvernamentale și/sau europene, precum și furnizori de formarea profesională. În timpul sedinței de lucru, participanții au avut ocazia de a-și prezinta sugestiile și propunerile cu privire la proiectul producerii de implementare a programului Start-Up Nation, finanțat prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027. Printre temele discutate s-au numărat grila de punctaj, criteriile de eligibilitate, precum și modul de desfășurare a cursurilor pentru dobândirea de competențe antreprenoriale.

Citeste și:  Peste 175.000 de persoane şi aproximativ 58.700 de mijloace de transport au tranzitat fro­ntiera în ultimele 24 de ore

În cadrul consultărilor, s-a subliniat faptul că TVA-ul va continua să fie considerat o cheltuială eligibilă în cadrul programului Start-Up Nation – ediția 2024. Totodată, menținerea a minimum două locuri de muncă, pe o perioadă de doi ani de la primirea AFN-ului, va rămâne o obligație a beneficiarilor. În perioada următoare, MEAT va publica și lista codurilor CAEN eligibile, care va include toate activitățile economice, strict cu excepția celor care nu sunt acceptate de legislația specifică ajutoarelor de minimis.

În următoarea etapă, MEAT va centraliza toate propunerile și va integra cele mai relevante sugestii în forma finală a procedurii de implementare Start-Up Nation. Consultările vor fi extinse la nivelul echipelor tehnice ale Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene și Consiliului Concurenței, fiind posibilă apariția unor modificări și restricții generate de PEO 2021-2027 și reglementările Uniunii Europene.

Citeste și:  Brașovul, în competiția pentru un viitor verde: printre cele 15 orașe din România care visează la neutralitate climatică

Totodată, demnitarul a reamintit că în data de 19 septembrie 2024, ora 10.00, începe înscrierea pentru furnizorii de formare profesională care doresc să participe la programul Start-up Nation România – ediția 2024, apelul fiind deschis timp de 10 zile calendaristice, până la 30 septembrie 2024, ora 20.00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.