Contractul de finanțare pentru proiectul Reabilitare și modernizare Colegiul Tehnic Maria Baiulescu a fost semnat

Primarul Brașovului și directorul general ADR Centru, Simion Crețu, au semnat contractul de finanțare pentru proiectul ”Reabilitare și modernizare Colegiul Tehnic Maria Baiulescu”, prin Axa Prioritară 4 a Programului REGIO 2014-2020 – Prioritatea de investiții 4.4 – Investițiile în educație și  formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare; Obiectiv Specific 4.5 – Creșterea calității infrastructurii educaționale relevante pentru piața forței de muncă.

 ”Semnarea acestui contract de finanțare  reprezintă un frumos cadou de Crăciun pentru Brașov și, în primul rând, pentru elevii și profesorii de la acest colegiu tehnic, care vor avea, după finalizarea lucrărilor, cele mai bune condiții de învățare și predare. Pentru Municipalitate, una dintre direcțiile prioritare de dezvoltare ale orașului este educația. De aceea investim foarte mult în ceea ce înseamnă infrastructura pentru învățământ. Nu poți să te aștepți ca un oraș să se dezvolte, dacă unul dintre pilonii pe care se sprijină această dezvoltare, educația, nu are la dispoziție tot ceea ce este necesar. Colegiul Tehnic Maria Baiulescu este una dintre unitățile de învățământ care a înțeles că trebuie să existe o corelare între educația copiilor și piața muncii. Și pentru acest motiv, mă bucur că primul proiect pe AXA IV vizează această școală”, a declarat primarul Brașovului.

Prezent la evenimentul de semnare a acestui contract, directorul general al ADR Centru, domnul Simion Crețu, a precizat: „Pentru a realiza cât mai repede această investiție, următorul pas constă în contractarea execuției lucrărilor propriu-zise. Acest proiect asigură modernizarea ofertei educaționale pentru mai mult de 600 de elevi, completând inițiativele administrației locale brașovene, care derulează și alte proiecte importante pentru comunitate. În acest municipiu se atrag fonduri europene pe multe paliere socio-economice. Investițiile în educație și sănătate vor convinge populația că se folosesc bani europeni pentru creșterea calității vieții. La nivel regional, prin Axa Prioritară 10, susținem multe investiții de acest gen, de la grădinițe, la școli gimnaziale, de la licee și școli profesionale, la universități, în acest moment având deja contractate 35 de proiecte, a căror valoare totală depășește 280 milioane lei”.

Acest proiect prevede consolidarea, reabilitarea și modernizarea corpurilor de clădire A și B aparținând Colegiului Tehnic „Maria Baiulescu” și dotarea acestor spații cu echipamente și alte dotări necesare procesului de învățământ. 

Citeste și:  Curtea Constituțională deliberează astăzi asupra solicitării de anulare a rezultatului primului tur de scrutin prezidenţial

CORPUL A cu regim de înălțime S+P+2E+M are suprafața construită =1.326,00 mp, suprafața desfășurată = 4.104,33 mp și suprafața utilă = 3.152,14 mp.

CORPUL B cu regim de înălțime S+P are suprafața construită =622.00mp, suprafața desfășurată = 921,76 mp și suprafața utilă = 733,01 mp; Corpul B este format din doua corpuri de construcție (B1 si B2), ridicate în perioade de timp diferite, respectiv 1910 (B1) si 1978 (B2), cu structuri de rezistența diferite, după reguli constructive și de calcul distincte. 

Deficiențele semnalate în suprastructura sunt mai ales generate de vechimea construcției și de lipsa unei întrețineri corespunzătoare: umezeală accentuată la demisol, la pardoseală și pereții din zidărie de cărămidă și beton; fisuri nesemnificative în pereții de cărămidă; igrasie la pereții de fațade, la partea inferioară; zone cu tencuială expulzată.

Valoarea totală a proiectului: 14.325.259,80 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate de MDRAP – AM POR: 4.014.776,76  lei.

DESCRIERE LUCRĂRI

Soluția tehnică cuprinde următoarele lucrări de intervenţi: 

Amenajări exterioare 

Pentru rezolvarea problemelor create de infiltrații, la corpul A se propune realizarea pe latura estică a unui dren, prin dezvelirea fundaţiilor, montarea unui strat de difuzie, care să permită aerisirea permanentă a fundaţiilor şi a zidurilor, apoi montarea unei hidroizolaţii verticale + o termoizolaţie din polistiren extrudat, până la nivelul soclului, care protejează hidroizolaţia. Se propune amplasarea unor drenuri cu filtru invers, ce se vor canaliza la căminul existent pe latura de est a construcţiei. Aceeaşi soluţie se va aplica şi pe faţada sudică, unde apele meteorice vor fi conduse spre canalizarea de pe latura estică. 

Lucrări de rezistenţă 

Corpul „A”: Se propune recompartimentarea construcţiei existente prin demolarea unor pereţi de compartimentare, crearea de noi goluri în pereţii de rezistenţă, umplerea unor goluri existente, realizarea unor noi pereţi de compartimentare din gips-carton, coborârea cotei pardoselii cu 30 cm în subsol – zona expoziţiei artizanat, refacerea scărilor din subsol, schimbarea structurii de rezistenţă a şarpantei din lemn în metal pe zona de mansardă şi refacerea totală a şarpantei pe toată clădirea. 

Corpul „B”: Se propune recompartimentarea construcţiei existente prin demolarea unor pereţi de compartimentare, crearea de noi goluri în pereţii de rezistenţă, umplerea unor goluri existente, realizarea unor noi pereţi de compartimentare din materiale uşoare, realizarea unui gol pentru luminator în placă peste parter a corpului B1, refacerea structurii şarpantei pe aproximativ 50 % din suprafaţă. 

Citeste și:  Schaeffler închide două fabrici din Austria şi Marea Britanie, iar producţia va fi relocată în Slovacia şi România

Amenajări exterioare: Se propune refacerea zidului de sprijin din curtea ce desparte corpul A de corpul B şi consolidarea gardului din zidărie de cărămidă dintre cele două corpuri prin cămăşuire cu mortar şi injectarea fisurilor. Fundaţia zidului de sprijin se va realiza din beton armat monolit C16/20 cu lăţimea de 2m. 

Lucrări de arhitectură 

Construcţia se prezintă într-o stare relativ corespunzătoare dar nu se încadrează în normele necesare desfăşurării activităţilor pentru care este destinată. Sunt necesare lucrări astfel încât clădirea să fie adusă la standardele impuse de legislaţia în vigoare. Astfel, au fost proiectate şi aduse la standardele actuale circulaţiile şi căile de evacuare. Au fost create goluri noi, prevăzute uşi cu autoînchidere în zonele casei scărilor, au fost modificate sensurile de deschidere ale uşilor sălilor de clasă şi laboratoarelor, au fost făcute unele recompartimentări, toate uşile de acces vor fi prevăzute cu geam securizat şi sistem de autoînchidere. Se va reface sistemul de finisare astfel: la exterior va fi tinci, amorsă şi vopsea pe bază de silicaţi, iar la interior, glet şi var lavabil. Termoizolarea clădirii corpului A se va realiza prin desfacerea tencuielilor exterioare şi interioare şi aplicarea unor unui strat de 4 cm de tencuială termoizolantă pe bază de perlit expandat şi izolare suplimentară interioară cu un strat de 4 cm de tencuială termoizolantă pe bază de perlit expandat. Ferestrele exterioare se vor dubla la interior iar uşile exterioare vor fi inlocuite cu unele performante. Deasemenea, în zona parterului, corpului A, se va desface finisajul pardoselii, se va turna o șapă termoizolanta de 4-5 cm grosime, pe bază de var, peste care se va reface pardoseala iar planşeul de sub pod va fi izolat suplimentar cu vată minerală/polistiren expandat de 25 cm. 

La corpul B se vor adopta aceleaşi soluţii doar că termoizolarea exterioară se face prin aplicarea unui strat de 8 cm de tencuială termoizolantă pe bază de perlit expandat 

Lucrări la exterior (pentru ambele corpuri): lucrări de întreţinere şi reparaţii ale învelitorii, reparaţii ale hidroizolaţiilor de peste terase, desfacerea coşurilor de fum, reparaţii la coame şi dolii. 

Prin proiect se propune achiziţionarea următoarelor echipamente necesare instalaţiilor termice, electrice, sanitare interioare, hidranţi, gaz:

Instalaţii corp A 

Citeste și:  SGR, programul național care a mobilizat românii să recicleze: peste 3 miliarde de ambalaje colectate în primul an

Termice: centrală murală de condensare , 8 unităţi de aer condiţionat; 

Electrice: dispozitiv de amorsare trăsnet-PDA, centrală de semnalizare şi alarmare la incendiu; 

Sanitare interioare: boilere /instant electric; 

Hidranţi interiori: instalaţie de hidranţi interori; 

Instalaţii utilizare gaz.

Instalaţii corp B 

Termice: 5/2 sisteme modulare de ventilare cu recuperarea căldurii ; 

Electrice: dispozitiv de amorsare trăsnet-PDA, detectori incendiu, detectori optici la fum, 14 sirene acustice de incendiu interioare, 2 sirene acustice de incendiu exterioare, UPS; 

Sanitare: boilere /instant electric;

Hidranţi: instalaţie de hidranţi interori. 

În prezent, activitatea didactică în această instituție de învățământ se desfășoară în 2 schimburi, în schimbul întâi funcționând 15 clase de liceu zi și șase clase de învățământ profesional, iar în schimbul al doilea trei clase liceu seral și o clasă de învățământ postliceal, între orele 14.00 – 20.00. Unitatea educațională propriu-zisă a fost înființată în anul 1953, în clădirea de lângă Bastionul Țesătorilor. Această construcție a fost edificată în anul 1770. Centrul școlar profesional de textile, pielărie și cauciuc a fost înființat în 1953, prin fuzionarerea a trei școli: Școala profesională de Cauciuc patronată de Fabrica de Cauciuc „Fartec” Brașov, Școala Profesională de Tăbăcărie patronată de Fabrica „Timpuri Noi” Brașov și Școala Profesională Textilă patronată de Fabrica „Partizanul Roșu” Brașov. După un deceniu, corpul A al clădirii a fost supraetajat, iar după încă cinci decenii, în 2004, școala și-a schimbat numele în Colegiul Tehnic „Maria Baiulescu” Brașov. 

Cu o tradiţie de 65 de ani în învatământul profesional, Colegiul Tehnic „Maria Baiulescu” funcționează ca unitate de învățământ profesional şi tehnic, având specializările: coafor stilist; tehnician designer vestimentar; tehnician în industria pielăriei; tehnician în industria textilă şi tehnician în turism, în forma de învăţământ de zi şi seral. În anul 2017-2018, s-au înscris 602 elevi într-una dintre formele de învăţământ ale colegiului. În cadrul programului de învăţământ dual funcţionează clase de bucătari (45 locuri), ospătari (45 locuri) și lucrători hotelieri (30 locuri), în parteneriat cu 15 agenţi economici importanţi din domeniul HoReCa din judeţul Braşov. Actualmente, în cadrul colegiului se aplică modelul european „Cool Academy” care oferă elevilor posibilitatea angajării pe perioada weekendurilor și a vacanțelor în cadrul unităților de practică, prioritate la angajare după finalizarea școlii profesionale, învățarea unei meserii în condiții reale, având contact direct cu clienții și echipa de angajați. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.