Controalele stomatologice regulate, o practică neglijată de români

Un studiu recent, realizat la inițiativa Colegiului Medicilor Stomatologi din România, trage un semnal de alarmă asupra stării sănătății orale a românilor. Datele arată că mai puțin de jumătate dintre cei care merg la stomatolog o fac pentru controale de rutină, majoritatea apelând la specialist doar în caz de probleme.

Studiul subliniază și deficiențe în igiena orală de zi cu zi: puțin peste 50% dintre români se spală pe dinți de două ori pe zi, iar aproximativ 70% nu folosesc ața dentară sau alte instrumente auxiliare.

Percepția românilor asupra sănătății orale este mai puțin favorabilă decât cea asupra stării generale de sănătate. Doar unul din doi copii declară că se spală pe dinți de două ori pe zi, iar doar unul din cinci români merge la stomatolog cel puțin o dată pe an.

Citeste și:  ASFANU avertizează că există un decalaj mare între venitul real al familiilor numeroase din România și valoarea coșului minim de consum lunar pentru un trai decent

Accesul la serviciile stomatologice este îngreunat de factori precum mediul de rezidență, vârsta și nivelul de educație. Deși există dorința de a merge regulat la stomatolog, mulți români se confruntă cu lipsa cabinetelor, costuri ridicate și o decontare insuficientă din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Autoritățile recunosc necesitatea unei finanțări mai bune și a unor programe de educare privind sănătatea orală, pentru care se caută soluții.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 640 de copii cu vârste între 0 și 17 ani și 940 de adulți, pacienți ai cabinetelor stomatologice participante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.