Biblioteca Județeană ”George Barițiu” Brașov, în parteneriat cu Fundația Progress București și Asociația Simplon România organizează CODE Kids FEST 2020 – Târgul Județean de Știință și Tehnologie pentru copii, în data de 5 Noiembrie 2020, orele 13:00-15:00, în format online, pe platform hopin.to.
2020 este anul provocărilor, iar situațiile întâlnite ne-au demonstrat că activitățile pe care le derulăm la bibliotecă, și nu numai, depind într-o proporție uriașă de tehnologia avansată. Acest lucru nu ne-a oprit, ci ne-a dat curajul să trecem peste obstacole, să ne adaptăm și să continuăm să #rescriemviitorulcopiilor.
Pentru a încuraja iubitorii de tehnologie și experimente ȘTIM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică), pentru a crește gradul de educație și pentru a contribui la dezvoltarea competențelor digitale ale copiilor din mediul rural și urban mic, Biblioteca Județeană ”George Barițiu” Brașov împreună cu Fundația Progress au pregătit un nou format de eveniment: CODE Kids FEST 2020 – Târg Online de Știință și Tehnologie pentru Copii.
Vor putea fi văzute proiecte din sfera științei și a tehnologiei, create de copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani din cluburile de programare Code Kids din bibliotecile publice din județul Brașov (Dumbrăvița, Mândra, Racoș și Râșnov), la standurile virtuale din zona EXPO a târgului. La acestea se adaugă proiectele copiilor de la Școala gimnazială din comuna Sânpetru (STEAM Farming – Robot de grădină) și Laborator școlar mobil de un grup de inițiativă didactică pentru copiii din Crizbav, coordonați de profesoara de fizică Mihaela Bucșa, precum și Clubul de robotică al Colegiului Național “Andrei Șaguna” Brașov, RoboAS. Acest eveniment se desfășoară în cadrul proiectului ”CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice”, la care participă 19 județe din România, organizat cu sprijinul Fundației Progress, Code Kids România şi Simplon România.
Cu emoții și curaj copiii din cluburile The Future Bameem Dumbrăvița, Code Kids Mândra, Info-Pro Racoș și Code Kids Buburuze Râșnov au pregătit pentru invitați și juriul concursului proiectele digitale la care au lucrat: senzor de măsurare a distanței la Mândra, film de promovare a comunei Racoș, dozator de bomboane (Râșnov). Pentru Biblioteca Județeană Brașov organizarea acestui eveniment a însemnat o mare provocare și implicare 100%, un efort de adaptare pentru desfășurarea online, bazându-ne pe entuziasmul și munca bibliotecarilor și copiilor din județ. De fapt, ei sunt cei care fac posibil acest târg, a apreciat, Crina Buștenaru, coordonator al cluburilor Code Kids din județul Brașov.
Deschiderea oficială a evenimentului va fi transmisă https://www.facebook.com/events/280776189827327/.
Sponsor: Compania Normandia Roboți industriali
Parteneri locali: Fundația Comunitară Brașov și 3D DOT
Parteneri media: Radio România Brașov
Persoană de contact: Crina Buștenaru, bibliotecar metodist implicat în coordonarea cluburilor Code Kids în județul Brașov, biblgb@rdsmail.ro, 0723 507 028
https://www.facebook.com/BibliotecaGeorgeBaritiuBrasov
Despre Fundația Progress
Fundația Progress este un ONG înființat în anul 1996, care pilotează inițiative locale în domeniul educației, (e-) incluziunii și dezvoltării comunitare. Folosim bibliotecile publice ca hub-uri de învățare pe tot parcursul vieții și centre de inovație socială. Contribuim la dezvoltarea instituțiilor comunitare, a indivizilor și grupurilor vulnerabile și ajutăm oamenii să fie mai puternici prin educație, tehnologie și cercetare.
Despre CODE Kids
Proiectul ”CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice” este dezvoltat de Fundația Progress și are ca scop crearea unei mișcări de coding și STEM în care copii, tineri și bibliotecari din mediul rural și urban mic își dezvoltă competențele digitale și se implică în viața comunității din care provin prin rezolvarea unor teme digitale creative. Prin activitățile de formare și atelierele organizate este deschisă o fereastră către explorarea lumii digitale cu oportunitățile sale de dezvoltare și învățare, astfel încât peste 2000 de copii, cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani, sunt încurajați să se implice activ și chiar să urmeze o carieră în tehnologie. Proiectul CODE Kids se desfășoară în prezent în bibliotecile publice din 19 județe ale României și din localități rurale din Republica Moldova.
Despre Simplon România
Simplon România creează programe educaționale împreună cu partenerii săi: companii, asociații, fundații și instituții publice care susțin dezvoltarea competențelor digitale și tehnice, cu scopul de a pregăti toate categoriile de vârstă, din cele mai diverse medii sociale pentru viitor și transformarea digitală a României. Simplon România oferă training-uri pentru persoane din categorii dezavantajate, servicii de transformare digitală, evenimente și activități pentru companii care cred în responsabilitatea socială.