Astăzi, 14 iulie, a fost pus în funcțiune un nou sistem de semaforizare a unei treceri de pietoni, pe str. Berzei, la intersecție cu strada Sitarului, în cadrul programului pentru creșterea siguranței la trecerile de pietoni, lansat la începutul anului trecut. Această trecere de pietoni este cea care asigură accesul copiilor din partea dreaptă a străzii Berzei – direcția de mers Calea București – Carpaților – spre școală.
,,Continuăm programul de creștere a siguranței la trecerile de pietoni, program pe care l-am stabilit în urma discuțiilor cu reprezentanții Poliției Municipiului Brașov încă de anul trecut. Ca și la trecerile de pietoni de la școlile 9, 11, 25 pe care le-am semaforizat în acest an, și această trecere vizează siguranța copiilor care merg la școală. Și aici aveam o situație deosebită, de aceea am insistat ca semaforizarea acestei treceri să fie inclusă în lista de lucrări încă din acest an. Mulți dintre elevii care merg la școala 1 și locuiesc pe partea cealaltă a străzii Berzei sunt nevoiți să traverseze strada pe această trecere, iar dimineața în special, din cauza traficului intens, traversarea reprezenta un pericol pentru ei. În perioada următoare vom demara lucrările la semaforizarea trecerii de pe b-dul 15 Noiembrie, la intersecție cu Agrișelor, o zonă de asemenea intens circulată și cu multe benzi, unde traversarea străzii reprezintă un risc pentru pietoni. După cum am mai declarat, unul dintre obiectivele noastre, ca municipalitate, este ca Brașovul să fie un oraș sigur, din toate punctele de vedere, inclusiv cel al mobilității, iar protejarea pietonilor trebuie să fie unul dintre obiectivele oricărei administrații responsabile. Anul trecut am demarat un program care vizează siguranța la trecerile de pietoni, iar implementarea acestui program s-a dovedit un succes confirmat și de reducerea incidentelor, inclusiv cele grave, care implicau pietonii”, a precizat primarul Allen Coliban.
Reamintim că, în cadrul acestui program, primul semafor cu buton este funcțional din luna ianuarie 2021, pe Bulevardul Griviței, la Farmacom, iar începând cu luna aprilie 2021 au mai fost puse în funcțiune alte 14, respectiv: str. Carpaților; str. Mureșenilor (Piața Sfatului); b-dul Saturn, intersecție cu Aleea Minerva (la blocul Potcoavă); str. 13 Decembrie, intersecție cu str. Pictor Luchian; str. 13 Decembrie, la intersecția cu str. Ioan Popasu; str. Buzești, la intersecție cu Ecaterina Teodoroiu; Calea București, înainte de sensul giratoriu Calea București – Saturn – Poienelor (McDonald’s), pe direcția de mers spre centru; la Colegiul Nicolae Titulescu; pe Calea Feldioarei, intersecție cu str. Baciului; pe str. Crinului, în zona Școlii Gimnaziale nr. 11; pe str. Prunului, în dreptul Școlii Gimnaziale nr. 9; pe str. Lacurilor, intersecție cu str. Nucului; pe Calea Feldioarei, intersecție cu str. Ecaterina Teodoroiu; B-dul Valea Cetății, intersecție cu Zmeurei. La acestea se adaugă și semaforizarea celor două treceri de pietoni de la intersecția bulevardelor Mihail Kogălniceanu cu Griviței.
Conform datelor furnizate de Biroul Rutier din cadrul Poliției Municipiului Brașov, dacă în 2020, înainte de punerea în funcțiune a acestor semafoare, au fost înregistrate 82 de accidente grave, în 2021 s-a înregistrat o scădere cu 41%, înregistrându-se 48 de accidente grave. Impactul pozitiv a instalării acestor sisteme de semaforizare și a iluminării suplimentare a trecerilor de pietoni este și mai evident în ceea ce privește numărul persoanelor decedate, astfel în 2020 s-au înregistrat 10 decese în urma accidentelor, iar în 2021, două, respectiv o scădere cu 80%. În ceea ce privește situația persoanelor rănite grav, în 2020 s-au înregistrat 73 de cazuri, iar în 2021, 48, adică o scădere de 25 de cazuri, respectiv cu 34%.
Semaforizarea și iluminarea suplimentară a trecerilor de pietoni reprezintă o alternativă pe care Primăria Brașov și-a propus să o implementeze în locul sistemelor de reducere a vitezei (bumpere), care încetinesc excesiv traficul și măresc poluarea.
Toate trecerile de pietoni sunt echipate cu buton de ,,cerere traversare pentru pietoni”, în așa fel încât traficul auto și cel pietonal să fie optimizate în zona respectivă și să țină cont de necesarul de traversare (spre deosebire de sistemele cu timpi ficși de semaforizare).
Locurile de amplasare au fost stabilite în Comisia de circulație, ținând cont de solicitările poliției rutiere (naționale), pe baza analizei riscului de accidente și a necesarului de fluidizare a traficului.
Iluminare suplimentară pentru 29 de treceri de pietoni
Vă reamintim că anul trecut au fost instalate sisteme de iluminat suplimentar pentru 29 de treceri de pietoni. Iluminarea separată a trecerilor de pietoni permite ca pietonii să fie foarte vizibili pentru conducătorii auto care se apropie, prin crearea unui contrast puternic între trecere și suprafața carosabilului, a unui „tunel” de lumină. Acesta este obținut prin utilizarea unei distribuții optice asimetrice, care oferă un nivel ridicat al iluminării verticale a pietonului, pentru a fi văzut de conducătorul auto. De asemenea, trecerea de pietoni beneficiază de un nivel ridicat al iluminării orizontale, care o face vizibilă de la mare distanță. Lumina albă, alături de o distribuție luminoasă asimetrică precisă, furnizează o soluție foarte eficientă pentru iluminatul trecerilor de pietoni. În acest mod se obține un contrast pozitiv pe fiecare bandă de circulație, determinând observarea în timp util a pietonilor antrenați în traversarea străzii.
Totodată, stâlpii utilizați pentru semnalizarea trecerilor sunt vopsiți galben/negru, diferit de restul stâlpilor de iluminat din Brașov. În acest moment, în municipiul Brașov sunt 34 de treceri de pietoni semaforizate cu buton (inclusiv cea de pe Berzei), 14 treceri cu semaforizare corelată, de tip „undă verde“ (cum sunt cele două din dreptul Tribunalului, de pe Strada 15 Noiembrie, Bd. Iuliu Maniu sau, mai nou, cele de pe 15 Noiembrie și Calea București, înainte de sensul giratoriu de la ,,Trei alimentare”, care anterior au fost cu buton), și alte 52 de treceri de pietoni iluminate suplimentar.