A doua serie a taberei Tandem BikeFland va avea loc între 26 iulie – 2 august la Izvorani
Între 26 iulie şi 2 august, baza sportivă a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român de la Izvorani devine casă pentru 30 de copii cu probleme de vedere. Copiii din Braşov, Timişoara şi Cluj Napoca vor învăţa cum să practice ciclismul în tandem.
Tandem BikeFland, proiectul iniţiat anul trecut de Clubul Sportiv Tandem Arena, a demarat a doua ediţie a taberei între 10 – 17 iulie cu copiii din Buzău, Târgu Frumos şi Bucureşti. Între 26 iulie – 2 august, o nouă serie de copii urmează să se întâlnească la Izvorani pentru a participa la activităţile sportive pregătite.
Proiectul este derulat de Asociaţia Club Sportiv Tandem Arena şi finanţat prin programul „În stare de bine”, susţinut de Kaufland România şi implementat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.
Coordonatorul Tandem BikeFland este Florin Georgescu, primul român nevăzător care a pedalat, în tandem cu un prieten, de la Arad la Londra, în anul 2012.
„Anul acesta am avut bucuria să ne revedem cu o parte dintre copiii care au participat la prima ediţie Tandem BikeFland. Unii au rămas prieteni, iar alţii chiar au devenit ciclişti de performanţă, pedalând în tandem la diverse competiţii. Aşa ne-am dat seama că tabăra şi-a atins ambele scopuri, cel de incluziune socială şi eliminarea sedentarismului în rândul copiilor cu deficienţe”, Florin Georgescu, Preşedinte Tandem Arena
Sportul, o metodă de incluziune socială
Tandem BikeFland a apărut la ideea lui Florin Georgescu care a sesizat oportunităţile reduse de practicare a activităţilor sportive de către tinerii cu deficienţe de vedere. Astfel că, în 2018 a organizat prima tabără de paraciclism, unde foarte mulţi copii nevăzători au practicat ciclismul în tandem, făcând echipă cu tineri sportivi.
Pe lângă beneficiile asupra sănătăţii, paraciclismul facilitează mai mult decât orice domeniu cheie din activitatea umană procesul de incluziune socială. Tinerii nevăzători învaţă în zilele pe care le petrec în tabără să aibă mai multă încredere în ei, să dezvolte relaţii de prietenie, să formeze o echipă, să treacă de bariera dizabilităţilor şi să se bucure de mersul pe bicicletă.
Copiii care vor participa în tabără la Izvorani vor fi însoţiţi de 30 piloţi voluntari de biciclete tandem, iar cursurile de pregătire vor fi susţinute de şase instructori sportivi. Se vor desfăşura zilnic două antrenamente pe bicicletele tandem, un antrenament pe pista de atletism şi unul la bazinul de înot.
Tabăra Tandem BikeFland 2 va fi urmată de Campionatul de Ciclism în Tandem
Campionatul de Ciclism în Tandem avea loc în luna octombrie la Timişoara, la această competiţie participând aproximativ 50 de echipaje de tandem din toată ţară, dintre care o parte fiind copii care s-au antrenat în tabără. Competiţia va fi deschisă atât bicicletelor în tandem, cât şi bicicletelor single.
328 de elevi din şcolile de nevăzători se vor bucura de bicicletele în tandem
Anul trecut au fost donate 19 biciclete tandem către cinci şcoli pentru copiii cu deficienţe din România, astfel elevii au avut acces pe tot parcursul anului la mobilitate şi cunoştinţele necesare unei vieţi active. Anul acesta, la finalul proiectului BikeFland 2, toate bicicletele pe care copiii le vor folosi vor ajunge la aceleaşi şcoli din România. Bicicletele tandem şi echipamentele sportive necesare desfăşurării programului au fost achiziţionate cu ajutorul fondurilor primite de la finanţator.
Pentru mai multe detalii despre proiect puteţi acces pagina de Facebook a proiectului, Tandem Arena sau pe site-ul www.instaredebine.ro
#instaredebine #implicareafacediferenta #kaufland #fdsc
Mulţumim pentru suport şi celor de la KEIA, OMV Petrom şi partenerilor media: Agerpres; Caţavencii; IQool; PRWave; ŞtiriONG; Acasă.ro; Eva; România Pozitivă; CSR Media; Cooperativa Urbană; Gala Societăţii Civile; Catchy; Femeia; Suntpărinte.ro; The CSR Report.
Despre Clubul Sportiv Tandem Arena
Clubul Sportiv Tandem Arena a fost înfiinţat în anul 2013, cu scopul de a oferi oportunitatea persoanelor cu dizabilităţi de a practica activităţi sportive paralimpice. În cei 5 ani de activitate, Tandem Arena a organizat proiectele precum Sportul pentru toţi, School Bikes şi Campionatul Naţional de Tandemuri cu impact în rândul populaţiei cu deficienţe de vedere, cu precădere pentru practicarea pedalatului în tandem şi a înotului.
Scopul Clubului Tandem Arena pentru următorii ani este identificarea şi pregătirea a cel puţin 2 echipaje de ciclism în tandem, pentru participarea la competiţiile premergătoare Jocurilor Paralimpice din anul 2020 de la Tokyo şi participarea la această competiţie’.