Copiii sunt invitați la o aventură magică cu Vrăjitorul din Oz, la Biblioteca Județeană Brașov

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov anunță derularea Parteneriatului Educațional Internațional „Prietenie … pe o … sfoară …în perioada aprile – iulie 2024. Aflat la cea de-a 12-a ediție, acțiunile parteneriatului sunt dedicate promovării literaturii pentru copii şi stimulării interesului pentru lectură a celor mici. Sunt încurajate să participe bibliotecile publice, bibliotecile școlare, instituţiile de învăţământ, organizațiile neguvernamentale, cluburile copiilor sau orice alte instituţii sau organizații care desfășoară activități cu copiii și susțin prioritățile parteneriatului şi nu numai. Tema pe care o propunem în acest an este dedicată celebrării operei lui LYMAN FRANK BAUM („Vrăjitorul din Oz”). Vârsta participanţilor 0 – 99 ani. Organizatorii vor pune la dispoziția participanților toate informațiile necesare desfășurării activităților.

Citeste și:  Primăria va construi o nouă grădiniță prietenoasă cu mediul în cartierul Tractorul

Centrul de Excelență pentru Copii și Tineret al Bibliotecii Județene „George Barițiu” Brașov a demarat acest parteneriat în anul 2013 pentru a celebra Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii și Tineret.

„Această sărbătoare a cărții a fost iniţiată în 1967, pe data de 2 aprilie, data care coincide cu ziua de naştere a celui mai îndrăgit autor de basme, Hans Christian Andersen. Anual, la nivel internațional, evenimentul este patronat de o țară membră a International Board on Books for Young People (IBBY), care decide asupra unei teme și invită un autor de prestigiu din țara gazdă să scrie un mesaj copiilor lumii, dar și un ilustrator care să realizeze un poster. Aceste mesaje şi materiale sunt folosite pentru a promova cărțile și lectura.” (http://stiri.tvr.ro/2-aprilie–ziua-internationala-a-cartilor-pentru-copii–cartile-ne-ajuta-sa-nu-ne-grabim–ne-invata-sa-observam-lucruri–ne-determina-sa-ne-asezam-pentru-o-vreme_843590.html#view)

Citeste și:  O realizare importantă de care beneficiază comunitatea defavorizată din comuna Racoş: deschiderea Centrului multifuncțional de sănătate, igienă și educație

De-a lungul celor 11 ediții, biblioteca a reușit să coaguleze în jurul acestei idei peste 1.000 de instituții culturale, de învăţământ etc. din întreaga ţară şi din străinătate și, împreună cu acestea, să stimuleze interesul pentru carte și lectură unui număr de peste 1.000.000 de copii.

Numele parteneriatului, Prietenie … pe o … sfoară …, a fost inspirat de activitatea practică ce însoțește atelierele de lectură. Fiecare copil participant la program (se prezintă autorul, se lecturează un fragment din opera autorului), realizează un desen inspirat de cartea prezentată (colorează schiţele unicat realizate de bibliotecar – DIANA CRISTEA). Lucrările gata colorate se decupează, se lipesc pe cartoane colorate, menţionând numele, prenumele, localitatea, vârsta etc. şi se expun pe o sfoară în biblioteci, clase sau în orice locaţie la alegere, menţionând numele proiectului, ediţia şi instituţia participantă în proiect.

Citeste și:  Campania "Dar din suflet pentru seniori" de Paște: 6.550 de tichete deja distribuite! 12.776 de brașoveni eligibili sunt așteptați la Direcția de Asistență Socială până pe 30 aprilie

Fiecare partener  va trimite 3 – 5 fotografii de la activităţi şi expoziţii, organizatorului, respectiv Centrului de Excelență pentru Copii și Tineret – Brașov (copii@bjbv.ro).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.