Corala „Armonia” va susține un concert de colinde la Făgăras, înainte de Crăciun

Corala bărbătească „Armonia” din Constanța revine pe scena Casei de Cultură Făgăraș. Concertul extraordinar de colinde intitulat „Colindă-ne, Doamne” este programat vineri, 23 decembrie, începând cu ora 20:30.

Prețul unui bilet este 10 lei, iar rezervărea biletelor se poate face la numărul de telefon 0268.211.929, de luni – vineri între orele 12.00 – 19.00.

Despre Corala Ortodoxa Barbateasca ”Armonia”

Corala barbateasca “Armonia” a fost infiintata in anul 2001 la initiativa Arhid. Asist. Univ. Dr. Iulian Dumitru, in cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Tulcea.

Anul 2001 reprezinta un moment important in evolutia Coralei “Armonia”, pe perioada acestuia, bucurandu-se de o vasta activitate muzicala. Prima diploma de excelenta, respectiv primul loc fruntas a fost obtinut la Festivalul de colinde “Leru-I ler”, traditia de a participa la acest eveniment fiind pastrata pana in anul 2003. Aparitia albumului muzical, intitulat sugestiv “Sfaramand Portile Iadului”, realizat in studiourile Electrecord-Bucuresti, a adus coralei o apreciere deosebita din partea publicului auditoriu. “Concursul national de muzica corala” desfasurat la Piatra-Neamt incheie anul 2003 cu un success de rasunet, corala obtinand locul II la etapa nationala la care au participat alte 40 de grupuri corale. Deasemeni dirijorul coralei s-a facut remarcat prin obtinerea locului I la sectiunea arta-dirijorala.

Din anul 2004,Corala “Armonia” se afla sub patronajul Arhiepiscopiei Tomisului, cand, alaturi de Inaltpreasfintitul Dr. Teodosie este initiata o noua serie de concerte religioase, clasice si folclorice, sustinute in diferite orase  ale tarii: Ploiesti, Vatra Dornei, Falticeni, Tulcea, Mangalia, Bucuresti, Iasi, etc. Incepand cu anul 2004 corala a devenit o prezenta constanta la Festivalul International al Artei Corale Bisericesti, organizat la Constanta si la Festivalul International “I.D. Chirescu”, organizat la Cernavoda. Tot in acest an corala participa la Festivalul de Muzica Sacra sustinut la Palatul Patriarhiei Romane.

Citeste și:  Mergi la vot? Ce nu ai voie să faci în cabină

In martie 2005 grupul coral concertează la Patriarhia Ecumenică din Constantinopol in prezenta S.S. Bartolomeu I. In toamna aceluiasi an grupul coral participă la „Convegno internazionale; Il monachiesimo ortodosso in Finlandia e nei paesi baltici,, organizat in Grotta Ferrata-Roma. Ulterior este invitată să concerteze  în cadrul festivalului  „Kairo`s 2005. La luce che viene da oriente”  Bari, Conversano, Italia. In decembrie 2005, corala sustine un concert extraordinar in catedrala catolica  « San Gines » din Madrid in prezenta ambasadorului Romaniei in Spania. Catedrala s-a dovedit neincapatoare. Anul  2005 se incheie printr-o serie de concerte sustinute de grupul coral în Israel : la Academia de Muzica si Dans din Ierusalim, sustinut în faţa distinşilor profesori ai universitatii; la Casa de Cultură din Tel-Aviv; la Patriarhia Ortodoxă din Ierusalim, în prezenţa Preafericitului Patriarh Teofil al III-lea; la Ambasada Română din Israel. La finalul turneului, corala sustine un concert la Institutul Cultural Român din Tel-Aviv, în cadrul vernisajului de icoane  “Lumina Icoanei”, la invitaţia d-nei prof. dr. Madeea Axinciuc, director I.C.R. Tel-Aviv.

Pentru a păstra tradiţia creştin-ortodoxă românească, Corala Armonia lansează în premieră naţională, un material discografic sub forma de dvd intitulat Miracol pentru suflet, conţinând colinde tradiţionale românesti, filmările realizându-se în mânăstirile şi bisericile din Dobrogea şi Bucovina.

Anul 2006 s-a dovedit a fi un an prolific pentru aceasta corala. In ianuarie 2006, grupul coral concertează la Univ. Creştină „Dimitrie Cantemir” cu ocazia acordării titlului de  ‘Doctor Honoris Causa’ doamnei baronese Emma Nicholson. Trei luni mai tarziu, corala  susţine un turneu de muzică sacră specifică perioadei pascale în Elveţia, concertând în biserici protestante dintre care menţionăm:  biserica din Maur, catedrala protestantă Grossmunster-Zurich ce datează din vremea reformatorului protestant Ulrich Zwingle, grupul coral bucurându-se de prezenţa a peste 1000 de persoane. In aceeasi luna,  grupul coral vizitează pentru a II-a oară Ţara Sfântă, participând la slujbe religioase specifice perioadei pascale desfăşurate la Biserica românească din Ierusalim şi Ierihon, totodată corala susţine concerte în Ierusalim, la sala Beit Ariela din Tel Aviv (25 aprilie). In data de 26 aprilie corala bărbătească Armonia, la invitatia I.C.R. Tel Aviv, aduce salutul României cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a Statului Israel la Matnas Hadar, Haifa.

Citeste și:  Ce pățești dacă împiedici pe cineva să voteze?

La invitaţia Pf. Patriarh  Teofil al III-lea, în turneul din Ţara Sfântă, grupul coral trăieşte o experienţă unică primind binecuvântarea  de participare la slujba pogorârii Sfintei Lumini de la Sfântul Mormânt alături de corul Patriarhiei Ierusalimului, fiind singurul cor românesc ce se bucură de o astfel de apreciere din partea  Patriarhiei Ierusalimului.

În perioada 2006-2011 corala Armonia are parte de numeroase invitaţii în afara graniţelor ţării după cum urmează: an de an de Sfintele Paşti şi Sărbătorile Naşterii, corala este invitată în Parohia Ortodoxă Sfântul Nicolae din Oraşul Castellion, Spania unde în prezenţa miilor de români şi spanioli susţine concerte extraordinare. De asemenea, in aceeasi perioada a existat o fructuoasa colaborare cu Institutul Cultural Roman, concertand in cele mai mari orase al Europei(Dublin, Londra, Strasbourg, Nurnberg, Lisabona, Barcelona, Paris, Roma). În 2009 corala concerteaza la mormântul Sfântului Nicolae din oraşul Bari – Italia. Este invitată deasemenea în 2011 în Insula Lesbos, Grecia. În acelaş an corala este invitată la Patriarhia Ecumenică din Istambul pentru a săvârşii Sfânta Liturghie iar după aceasta corala se bucură de binecuvântarea Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I, in urma unui concert extraordinar.

In vara lui 2012, corala Armonia participa la festivalul international „Folclor fara granite” organizat in Dobrich, Bulgaria. Pe baza obtinerii acestui premiu, in acelasi an, corala participa la World Choir Games (Cicinnati, USA), cel mai prestigios concurs coral la nivel mondial, unde este dublu medaliata cu aur. Succesul acestei corale insa nu s-a oprit acolo. In iulie 2013 participa la Graz, in Austria la European Choir Games si este iarasi medaliata cu aur la sectiunea Folclor si cu argint la sectiunea Arta Sacra, iar la sectiunea Cor barbatesc de camera obtinand Marele Premiu.

Citeste și:  Ce înseamnă frauda la vot?

In iulie 2014 la Riga, Letonia, participa la World Choir Games unde este laureata cu medalie de aur la sectiunea „ Arta Sacra” si cu medalie de aur si Marele Premiu la sectiunea Cor Barbatesc de Camera.

In octombrie 2014, Corala „Armonia” este invitata sa concerteze in cadrul Festivalului “Serile Lipatti”.

In iulie, 2015 la Magdeburg, Germania, participă la European Choir Games & Grand Prix of Nations unde obţine Medalie de Aur la secţiunea „Cor Bărbătesc de Cameră”

În prezent, Corala ‘Armonia’ este compusă din 30 de membri (clerici, studenţi si masteranzi ai Facultăţilor de Teologie si Arte ale Universitatii Ovidius). Repertoriul acesteia este foarte diversificat, fiind compus din piese religioase polifonice si monodice (psaltice), folclor românesc, colinde tradiţionale românesti şi străine, cât şi piese din repertoriul clasic universal.

Corala si-a pus in valoare personalitatea muzicală imprimând mai multe compact discuri si dvd-uri:

  • Canonul Sfîntului Andrei Criteanul;
  • Folclorul românesc în interpretare corală;
  • Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur.
  • Opera Ap. Andrei de la Betsaida la Patras prin anticul Tomis
  • Oratoriul In vremea aceea pentru cor barbatesc, pian si solisti
  • Doamne buzele mele
  • Folclorul romanesc in interpretare corala II

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.