
În vinerea din Săptămâna Luminată, creștinii ortodocși sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. Această sărbătoare ne aduce aminte de una dintre minunile Maicii Domnului, petrecută cu un orb. Înainte de a fi împărat, Leon cel Mare a găsit într-o pădure un orb, care i-a cerut apă. La îndemnul Maicii Domnului, Leon i-a dat orbului să bea apă dintr-un izvor, iar orbul s-a vindecat de orbirea sa.
Pentru a mulțumi Maicii Domnului, când a ajuns împărat, Leon cel Mare a ridicat în apropierea izvorului o biserică unde s-au săvârșit apoi multe minuni. Actuala biserică a Izvorului Tamaduirii din Istanbul datează din secolul al XIX-lea, iar izvorul cu apa tămăduitoare există și astăzi în paraclisul de la subsolul acesteia.
Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii s-a generalizat în Biserica Ortodoxă în timpul secolelor V – VI.
În toate bisericile și mânăstirile ortodoxe, după oficierea Sfintei Liturghii, se săvârșește slujba de sfințire a apei, după o rânduială adecvată Săptămânii Luminate.
Tradiții și obiceiuri de Izvorul Tămăduirii
Se spune că dacă ai o gospodărie și arunci cu apă sfințită peste animale, acestea vor fi sănătoase tot anul.
De asemenea, creștinii obișnuiesc să stropească cu angheasmă casele și curtea.
Ziua de vineri din Săptămâna Luminată este dedicată liniștii, relaxării și odihnei. Prin urmare, nu se spală, nu se face curățenie generală și nu se calcă haine.
O altă tradiție presupune ca oamenii bolnavi să bea apă sfințită de dimineață, pe stomacul gol.
Se pune că cine spală, calcă haine sau coase în Vinerea Luminată nu va avea spor tot restul anului.