Creştinii sărbătoresc astăzi, 14 septembrie, Înălţarea Sfintei Cruci, o zi care aminteşte de găsirea lemnului crucii pe care a fost răstignit Iisus Hristos. Credincioşii respectă această sărbătoare prin post şi rugăciune. Spre deosebire de alte sărbători, Înălţarea Sfintei Cruci este marcată prin post aspru.
Prin această sărbătoare creștinii comemorează două evenimente deosebite din istoria lemnului crucii:
- aflarea crucii (de către Sfânta Elena, mama împăratului Constantin cel Mare) pe care a fost răstignit Isus și înălțarea ei solemnă, în văzul tuturor, de episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie 326;
- readucerea lemnului crucii de la perși, în anul 629, pe timpul împăratului bizantin Heraclius I, care a depus-o în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, după care patriarhul Zaharia de Ierusalim a înălțat-o în văzul tuturor, la 14 septembrie 630.
Înălțarea Sfintei Cruci este singura sărbătoare mare din creștinism în care se ține post. Ea aminteşte de sacrificiul lui Iisus Hristos pe cruce pentru mântuirea oamenilor, iar postul este considerat în creștinism gestul de sacrificiu personal al credinciosului ca mulțumire adusă lui Dumnezeu.