O persoană a decedat, iar alte câteva zeci s-au îmbolnăvit în urma unui focar grav de E. coli, asociat cu consumul de hamburgeri Quarter Pounder de la McDonald’s, a anunțat marți Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, conform AFP.
Îmbolnăvirile, care au început la sfârșitul lunii septembrie, s-au extins în 10 state din vestul SUA, majoritatea celor 49 de cazuri fiind raportate în Colorado și Nebraska, conform CDC.
Acțiunile McDonald’s au scăzut cu peste 8% în urma anunțului.
Zece persoane au fost spitalizate, inclusiv un copil diagnosticat cu sindrom hemolitic uremic – o afecțiune gravă care afectează vasele de sânge din rinichi.
„O persoană în vârstă din Colorado a murit”, a informat CDC.
Toți cei afectați au fost infectați cu aceeași tulpină de E. coli și au declarat că au consumat hamburgeri Quarter Pounder înainte de apariția simptomelor.
Anchetatorii nu au identificat încă ingredientul exact responsabil de declanșarea focarului, dar investighează ceapa tăiată și chiftelele de vită, ambele fiind retrase din restaurantele McDonald’s din statele afectate până la finalizarea investigațiilor.
Hamburgerii Quarter Pounder ar putea fi temporar indisponibili în unele state americane, a precizat CDC.
Agenția a recomandat persoanelor care au consumat un hamburger Quarter Pounder și prezintă simptome de infecție cu E. coli – cum ar fi diaree, febră de peste 38,9 grade Celsius și vărsături – să solicite imediat asistență medicală.
Simptomele apar de obicei în trei-patru zile de la expunere, iar majoritatea oamenilor se recuperează în cinci până la șapte zile fără tratament. Totuși, unele cazuri pot deveni grave și necesită spitalizare.
McDonald’s nu a oferit încă un răspuns oficial, a menționat AFP.