Cronică: Festivalul Internațional „Marile Serate Muzicale”

După o pauză de câțiva ani, iată că revine la Brașov un eveniment muzical de excepție. Festivalul internațional „Marile serate muzicale” care se va derula între 18 și 20 iulie 2023 de la ora 19.00, eveniment organizat de Primăria Brașov, la Centrul Cultural Reduta”, avându-l director artistic pe violoncelistul Anton Niculescu. Un eveniment care reunește cele mai mari nume din muzica clasică românescă și europeană. Evenimentul a ajuns la cea de a VIII-a ediție în care brașovenii melomani vor avea ocazia de a asculta capodopere ale muzicii clasice de cameră.

Timp de 3 zile vom ne vom putea bucura de interpretări de excepție a unor artiști ca Alexandru Tomescu – vioară; Mario Hossen – vioară (Austria); Krasimir Sherev – vioară (Bulgaria); Marta Potulska – violă (Polonia); Marian Movileanu – violă; Frédéric Audibert – violoncel (Franța); Anton Niculescu – violoncel; Radu Croitoru – violoncel (Republica Moldova); Săndel Smărăndescu – contrabas; Bruno Canino – pian (Italia); Kristina Miller – pian (Germania); Koichiro Kanno – pian (Japonia); Luisa Sello – flaut (Italia); Burak Bilgili – bas-bariton al Operei Metropolitane din New York.

Vom avea ocazia să auzim sunetele excepționale a unor instrumente vechi de sute de ani ca – vioara Stradivarius pe care va cânta Alexandru Tomescu, violoncelul Guarnieri al maestreului Anton Niculescu, vioara Guadanini pe care va cânta nu mai puțin celebrul Mario Hossen.

Acest eveniment a fost gândit din anul 2011 și organizat de către directorul artistric al festivalului, violoncelistul Anton Niculescu, devenit brașovean prin adopție, care prin relațiile avute cu toți acești artiști, a reușit să îi determine să vină să cânte pe scena brașoveană.

Alexandru Tomescu – violonistul care interpretează cele mai alese partituri violonistice cu vioara sa Stradivarius, „moștenită” de la artistul Ion Voicu. Alexandru Tomescu și-a făcut o misiune din a-i apropia pe români de artă, cultură şi frumos. Pentru asta, a scos sunetul magic al viorii sale din marile săli de concerte, și l-a adus la Brașov.

Citeste și:  Primăria Brașov: Vineri aprindem luminițele Crăciunului – Vino cu RATBV și ai scăpat de grija parcării!

Violoncelistul Anton Niculescu – artizanul evenimentului s-a născut la Bucureşti într-o familie de muzicieni. Cu tatăl său, prim violoncelist al Orchestrei Radio din Bucureşti, a început studiul violoncelului; cu mama sa, pianistă, a avut prima sa apariţie în public într-un recital la vârsta de 12 ani, la Sala Mică a Palatului din Bucureşti, iar doi ani mai târziu a apărut ca solist în compania Orchestrei simfonice a Filarmonicii “Moldova” din Iaşi, cu concertul de E. Lalo. După absolvirea Conservatoriului de muzică din Bucureşti la clasa profesorului George Iarosevici, se perfectionează cu Radu Aldulescu, Antonio Janigro şi Daniil Safran.În paralel cu o intensă activitate concertistică ocupă posturi de mare prestigiu: prim-violoncelist la Teatrul “Scala” din Milano şi la “Teatro Comunale” din Florenţa. Datorită talentului său de excepţie, sensibilităţii, muzicalităţii, tehnicii brillante şi seriozităţii sale, numele lui Anton Niculescu se impune tot mai mult în viaţa muzicală, astfel că este invitat pe scene de mare renume din Europa, Asia, America de Sud, America de Nord şi Africa, susţinând turnee de concerte şi recitaluri. Timp de 10 ani a fost directorul artistic al Festivalului Internaţional “Meersburger Winter” din Germania. Face parte din renumite formaţii camerale: “Zürcher Streichtrio”, “Ansamblul Oistrach” şi “Trio di Vienna”; are ca parteneri pianişti ca Bruno Canino, Pavel Gililov, Nicolae Licaret, etc…

Face parte din juriile diferitelor concursuri internaţionale din întreaga lume: Concursul Internaţional “Johannes Brahms” din Austria, Concursul Internaţional “Shabit Inspiration” din Kazachstan, YBP Music Competition din Japonia, etc.

Susţine cursuri de măiestrie în Italia, Coreea, China, Brazilia, Austria, Germania, Japonia, U.S.A., România. A realizat înregistrări radio, TV şi CD-uri.

Din 1997 este Membru de Onoare al Academiei Filarmonice din Bolonia (Italia), academie fondată în anul 1666 al cărui membru a fost şi W. A. Mozart.

Citeste și:  Se prefigurează un viitor plin de provocări pentru copii în 2050, într-o lume transformată de crize climatice extreme, schimbări demografice și disparități tehnologice 

Fiind solist concertist al Filarmonicii Braşov din anul 1996, a concertat în mod constant în stagiunea de concerte a Orchestrei simfonice, bucurându-se de fiecare dată de aprecierea publicului meloman şi a criticilor de specialitate. Repertoriul său cuprinde toată bibliografia violoncelistică, interpretând adesea prime audiţii ale unor concerte importante pentru violoncel (concertele de F. Gulda, D. Sostakovici – Concertul nr.1 şi nr.2; D. Kabalevski, S. Prokofiev – Simfonia concertantă, A. Haciaturian, Schubert – Cassado s.a.).

Instrumentul său este un Pietro Guarnierius ce datează din anul 1709.

Mari personalităţi din lumea muzicii şi-au exprimat admiraţia şi preţuirea faţă de arta interpretativă al lui Anton Niculescu.

Mario Hossen este un violonist virtuoz cu un stil impresionant, care îmbină cu măiestrie abordarea clasică cu expresivitatea romantică. Este unul dintre cei mai fascinanți interpreți ai muzicii lui Paganini din generația sa, iar stilul său oferă o interesantă combinație între muzicalitate și raționalitate.

Vioara „G.B Guadagnini” din 1749 i-a fost încredințată de către Banca Națională din Austria.

Pianistul Bruno Canino – are o reputație internațională ca solist, muzician de cameră și acompaniator. Printre cei cu care a apărut se numără violoniştii Itzhak PerlmanSalvatore AccardoFranco MezzenaViktoria MullovaPierre AmoyalOleksandr SemchukUto UghiKsenia MilasAlessio Bidoli flautiştii Severino Gazzelloni, celisul Roberto Pasquin Sellon, Luisa Lynn Harrell și vocalistul Cathy Berberian. De asemenea, este pianistul celebrului Trio di Milano, alături de violonistul Mariana Sîrbu şi violoncelistul Rocco Filippini. Este un susținător entuziast al muzicii contemporane. Printre compozitorii care i-au dedicat lucrări se numără Luciano BerioMauricio KagelWolfgang Rihm și Iannis Xenakis. De asemenea, a compus o serie de lucrări solo și de cameră pentru pian. Din 1999 până în 2002 a fost director muzical al Bienalei di Venezia [3] și din 1986 până în 1995 director artistic al Giovine Orchestra Genovese. Desigur că am putea scrie despre fiecare din cei prezenți pe scena brașoveană.

Citeste și:  Românii vor putea călători din 2025 în SUA fără vize, anunță Ambasada României la Washington

Programul festivalului

Marți, 18 iulie 2023. orele 19- J. Brahms – Sextet nr.1 în Si bemol major, op.18; F. Mendelssohn-Bartholdy – Cântec fără cuvinte în Re major, op.109; J. Brahms – Scherzo în do minor din Sonata F-A-E pentru violoncel și pian; A. Glazunov – Chant du Ménestrel op. 71 pentru violoncel și pian; Weber – Piatigorsky – Adagio și Rondo; N. Paganini – Capriciu nr.24 pentru vioară solo; Fr. Händel – Halvorsen – Passacaglia pentru vioară solo; M. Glinka – Grand Sextet în Mi bemol major

Miercuri, 19 iulie 2023- orele 19- Seară ce marchează Aniversarea a 150 de ani de la nașterea compozitorului Serghei Rachmaninov. J. Brahms – Sonata nr.1 pentru violoncel și pian în mi minor op. 38; Fr. Schubert – Șase Lieduri variate pentru flaut și pian; G. Fr. Händel – Aria lui Zoroastro “Sorge infausta” din Orlando; W. A. Mozart – Aria lui Leporello “Madamina il catalogo e questo” din Don Giovanni; Fr. Schubert – “Der Atlas” și”Aufenthalt” din “Schwanengesang” D 957;Ch. Gounod – Serenada lui Mèphistophélès – “Vous qui faites l’endormie” din Faust; S. Rachmaninov – Aria lui Aleko “Vesi tabor spit” din Aleko; Trio élégiaque nr. 1 în sol minor; Moment muzical în si minor, op.16, nr.3; Preludiu în do minor, op.23, nr.7; Vocalise op.34, nr.14; D. Popper – Rapsodia ungară op.68

Joi, 20 iulie 2023 orele 19- Seară Fr. Schubert. Trio nr.1 în Si bemol major, op. 99; Sonatina în Re major pentru vioară și pian op.137; Cvintetul cu pian în La major “Păstrăvul”.

Un eveniment stindard al Brasovului, la care sunt invitați să îl onoreze toți brasovenii melomani.

Autor: Prof. Dr. Valentin Muntean – muzician

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.