Cronică: „Ultimul primar virgin” de Ciprian Babiță

Cea de-a doua montare a unei comedii prezentate de Interbabis și scrise de către brașoveanul Ciprian Babiță, patronul acestei cunoscute firme brașovene, a avut premiera aseară, 25 iunie, orele 19.00, la Centrul Cultural „Reduta”.

Timp de o oră și jumătate, s-a derulat o poveste amuzantă, dinamică, mult prea bine cunoscută nouă tuturor. Alegerile!!! Piesa și-a propus să arate limitele oricărui candidat în alegeri, care aparent dezinteresat trebuie să facă compromisuri personale, financiare, trecând prin experiențe caragielești atât de cunoscute publicului brașovean. Este vorba despre întoarcerea în orașul natal a celor doi eroi (Plum și Lemon), întoarcere ce coincide cu căutarea disperată a autorităților orașului a unui Primar. Ne-am fi aşteptat, poate, la o versiune adaptată puternic la peisajul contemporan, deși tocmai s-au încheiat alegerile la Brașov cu inerentele probleme. Însă, aluziile la prezent au fost destul de evidente. Criza politică , lipsa de valori autentice,acțiunile alegătorilor, gândurile lor, au stârnit râsul spectatorilor. Actorii şi-au asumat rolurile bine, în mod special cele feminine, astfel că piesa a curs bine.

Citeste și:  HUB-ul de Servicii al MAI oferă o modalitate rapidă și gratuită de a obține certificatul de cazier judiciar online

Suspansul, ruperile de ritm, au dat vivacitate spectacolului. Nimic epatant, totul firesc. Însă, firesc până la cel mai mic detaliu, precum, de pildă, gestica fără cusur a Indianului Spirit, ale cărui mâini înlocuiau atât de bine retorica, încât pentru un moment am rămas cu privirea aţintită numai asupra lui (rol jucat de însăși Ciprian Babiță). Adrian Vlad Țeposu, Camelia Bazgan și Daniel Filote au contribuit, desigur, în mod vizibil la comicul tabloului. Lumința Babiță, Codruța Constantinescu, Denisa Bazgan și Medeea Mireanu  au avut roluri comice și dinamice, generând momente foarte bune. Personajul Melon Water (poștașul) a fost atât de caraghios, încât a transformat un personaj fără prea mare importanţă într-unul demn de a fi menţionat.

La întrunirea din ajunul alegerilor, acțiunea se schimbă, într-un mod şi mai surprinzător. Spiritul observator, lucid şi critic al Ciprian Babiță spus de echipa de teatru de amatori de la Interbabis, a garantat  succesul reprezentației. Rămânând tot în trecut, Ciprian Babiță ne mărturisește că visurile copilăriei lui erau să devină inventator și scriitor. În cele din urmă, acesta a dat la schimb visul de inventator pe cel de antreprenor, dar l-a păstrat pe cel de scriitor de care se bucură și în prezent. Ciprian Babita, autorul cărților: Trecerea de pietoni si Jocul Președinților a descoperit teatrul și magia scenei în pandemie, în momentul în care a vrut ca împreună cu colegii de la firmă Interbabis să țină un altfel de teambuilding.

Citeste și:  Studiu: 39% dintre români sunt mulţumiţi faţă de modul în care sistemul public de sănătate îi serveşte

Cu sprijinul Centrului Cultural Reduta, echipa alcătuită din cei 15 actori amatori au pus în scenă prima dată piesa Tom, John și Nebunul, comedia care încearcă să răspundă la întrebarea: Ce e fericirea? Jucată în Brașov și Bacău la Teatrul Bacovia, cu sala plină, piesa a fost apreciată atât de tineri, dar și de adulții care s-au regăsit într-unul dintre personajele jucate.

Comedia „Ultimul primar virgin” scrisă tot de către Ciprian Babiță a apărut natural ca și o continuare a dorinței de a fi împreună cu echipa la repetiții, dar și în spectacol alături de publicul brașovean. După știința mea, Ciprian Babiță face un lucru singular în peisajul culturii românești, scriind, jucând și antrenând si angajații într-o aventură artistică de bună calitate. Desigur ca putem vorbi și de scriitorul Ciprian Babiță, el lansând cartile Trecerea de pietoni și Jocul Președinților, cărți primite cu mult interes de către publicul brașovean .Pe măsură ce scrie, Ciprian Babiță reușește să aducă în atenția publicului brașovean lucrari interesante, scrise cu vigoare, cu acțiune, pe gustul nostru !

Citeste și:  Un pas european înainte pentru România: Institutul Național de Administrație din România se alătură Institutului European de Administrație Publică

Autor: Prof. Dr. Valentin Muntean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.