Crosul 15 Noiembrie 1987 – Ziua care nu se uită

  • Înscrierile se pot face on-line, în perioada 5 octombrie – 8 noiembrie

Crosul 15 Noiembrie 1987, competiția menită să omagieze revolta anticomunistă a muncitorilor de la Uzina de Autocamioane Brașov, din 15 Noiembrie 1987, a ajuns anul acesta la cea de-a XXXIV-a ediție.

Anul acesta, pe lângă tradiționalul cros popular, evenimentul va include și Campionatul Național de Duatlon Sprint și Trikids, concurs de duatlon destinat copiilor între 6-15 ani.

La cros pot participa atleți amatori, la individual (feminin și masculin, pe categorii de vârstă), atleți profesioniști legitimați la cluburi sportive care vor participa la CN Duatlon Sprint, cu vârste între 16 și +70 ani, familii, ștafete de elevi (între 8-19 ani) formate din maxim 5 concurenți, fiecare parcurgând minim un kilometru, și atleți participanți în cursa fotoliilor rulante. Cu toții vor parcurge distanța totală de 5 kilometri, timpul limită fiind de o oră (60 minute).

Înscrierile se pot face de astăzi, on-line, după crearea unui cont. Data limită de înscriere este 8 noiembrie 2023.

Taxele de participare sunt următoarele:

  • Copii și tineri (între 10-19 ani): 20 lei
  • Tineri și adulți (între 20 – 80+ ani): 40 lei
  • Cursa Familiilor și Ștafetă Elevi: 50 lei
Citeste și:  Cinci ani la Cotroceni. De ce contează pe cine alegem la prezidențiale?

Informații privind orele de start și condițiile de participare vor fi publicate pe www.brasovcity.ro. Alte informații pot fi obținute la e-mail relatii.comunitare@brasovcity.ro.

Evenimentul este organizat în parteneriat de Asociația 15 Noiembrie 1987, Primăria Municipiului Brașov și Federația Română de Triatlon. Finanțarea competițiilor sportive este realizată de la bugetul Municipiului Brașov, cu suma de aproximativ 145.000 de lei.

În mod tradițional, Crosul 15 Noiembrie urmează traseul parcurs de manifestanții revoltei anticomuniste din 15 Noiembrie 1987. Timp de 33 de ediții, crosul a avut plecarea din fața fostei uzine „Steagu’ Roșu“ (Autocamioane Brașov) și sosirea în zona Prefecturii Brașov. De la măsurătoarea oficială din 2018, pentru a atinge distanța de 5 km, traseul va pleca din uzină, exact din fața Secției 440, cea în care a fost aprinsă scânteia revoltei anticomuniste.

Traseul Crosului 15 Noiembrie va fi următorul: Parcul Industrial Roman – Strada Poienelor – Calea București – Spitalul Județean – Spitalul Astra – Bulevardul 15 Noiembrie – Intersecția „Trei Alimentare” – Centrul Civic – Biserica de Lemn – Hidromecanica – Tribunalul Brașov – Spitalul CFR – Sala Patria – Teatrul Sică Alexandrescu – Prefectură.

Citeste și:  Cinci ani la Cotroceni. De ce contează pe cine alegem la prezidențiale?

Revolta din 15 Noiembrie a fost pornită de muncitorii din schimbul trei de la secția 440 Ștanțe și Matrice a întreprinderii de autocamioane „Steagul Roșu“, care au amenințat cu întreruperea lucrului. Dimineața următoare, aproximativ 5.000 de muncitori din schimburile unu și trei erau deja adunați în curtea întreprinderii. Oamenii au spart geamurile clădirii administrative și au părăsit curtea, îndreptându-se către sediul județean al Partidului Comunist Român din Brașov, actuala clădire a Consiliului Județean și a Prefecturii. În prima parte a marșului, protestatarii au avut în principal revendicări sociale. „Vrem mâncare și căldură!”, „Vrem banii noștri!”, „Vrem mâncare la copii!”, „Vrem lumină și căldură!” și „Vrem pâine fără cartelă!” sunt câteva dintre sloganurile strigate de coloana de manifestanți care a plecat de la Steagul Roșu. În dreptul Spitalului Județean, protestatarii au cântat imnul revoluției de la 1848, „Deșteaptă-te române!“, iar după ce au ajuns în centrul orașului, când coloanei i s-au alăturat mii de muncitori de la fabricile Tractorul Brașov și Hidromecanica, elevi, studenți și alți locuitori, au început să scandeze „Jos Ceaușescu!”, „Jos comunismul!”, „Jos dictatura!” sau „Jos tiranul!”.

Citeste și:  Cinci ani la Cotroceni. De ce contează pe cine alegem la prezidențiale?

Pentru a înăbuși această revoltă, autoritățile au trimis trupele de intervenție ale Securității, pregătite să intervină în forță împotriva manifestanților. În fața baricadei Securității, mulțimea se dispersează, iar, în zilele următoare, încep arestările. În perioada 16-25 noiembrie 1987, peste 190 de persoane au fost arestate și cercetate la Brașov și la București, inclusiv prin bătaie și tortură. În data de 30 noiembrie 1987, în urma încheierii cercetării, 61 de persoane au fost trimise în judecată, pentru ca la 3 decembrie să fie condamnate la pedepse cuprinse între 6 luni și 3 ani de închisoare, puse în practică prin muncă corecțională.

Pentru a marca importanța acestui moment în istoria luptei împotriva comunismului în Europa de Est, Parlamentul României a adoptat Legea 215/2021, prin care ziua de 15 noiembrie este declarată ca Ziua Revoltei Anticomuniste de la Brașov din 1987.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.