Cuba, Peru, Ecuador, Sri Lanka și Spania au fost țările unde studenții Universității Transilvania din Brașov au marcat ziua națională a României

Universitatea Transilvania din Brașov sărbătorește în fiecare an, Ziua Națională a României, ziua Marii Uniri, alături de români din întreaga lume, fiind un adevărat ambasador al valorilor culturale la nivel național și internațional.

Ziua de 1 decembrie a fost marcată de Universitatea Transilvania din Brașov în Lima (Peru), Madrid (Spania), Kandy (Sri Lanka), Havana (Cuba) unde în cadrul recepțiilor oferite de ambasadele României, studenții Facultății de Muzică au oferit spectacole apreciate atât de autoritățile locale și naționale prezente, cât și de membrii corpului diplomatic sau de românii stabiliți în aceste țări. La recepțiile oferite de ambasadele din Spania, Peru și Sri Lanka au răsunat și pe acele meleaguri cântece populare, Hora staccato de Grigoraș Dinicu sau Balada lui Ciprian Porumbescu.

Citeste și:  Ce pățești dacă împiedici pe cineva să voteze?

În Quito a fost organizat un spectacol la Teatrul Național Sucre, sub patronajul Consulului onorific al României, din Ecuador.

În Cuba, studenții Universității Transilvania din Brașov au susținut recitaluri, concerte, momente de folclor, diverse ateliere de meșteșugărit și prezentări ale tradițiilor și obiceiurilor românești. Totodată au prezentat și ateliere de creație organizate în cadrul Muzeului de Belle – Arte din Havana. La eveniment au fost prezenți membri ai corpului diplomatic, autorități cubaneze, români din Cuba, oameni de afaceri și de cultură. Un moment muzical aparte a fost oferit de orchestra mixtă româno-cubaneză, compusă din studenți și cadre didactice ai Universității Transilvania din Brașov, membri ai Orchestrei Filarmonice a Universității de Arte din Havana, ai Orchestrei Simfonice Naționale din Cuba și ai Corului Institutului Superior de Arte din Havana. Aceștia au interpretat Rapsodia Română de George Enescu și „The Lonely Shepherd” scrisă de James Last, dar cunoscută în lume prin intermediul maestrului Gheorghe Zamfir. Spectacolul din Havana a fost preluat de televiziunea națională cubaneză.

Citeste și:  Mergi la vot? Ce nu ai voie să faci în cabină

Spectacolele au fost un prilej de bucurie adus de tinerii și talentații artiști ai universității, dar și posibilitatea de a continua demersurile pentru dezvoltarea de noi cooperări internaționale atât în domeniul educației cât și în cel al culturii, cei prezenți discutând cu membrii delegației universității despre posibilități de cooperare viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.