Ziua Sfinților 40 de Mucenici est încărcată de semnificații și tradiții, iar unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri este pregătirea mucenicilor. Gospodinele știu cum să prepare rețete de mucenici fierți sau la cuptor, în funcție de specificul zonei, iar rezultatul este cu adevărat delicios
Preparare ALUAT
Pentru aluat se amesteca laptele caldut cu drojdia si cu o lingura de zahar (din cele 200 g). Dupa 5 minute se adauga galbenusurile, untul moale la temperatura camerei, coaja rasa de portocale si/sau lamaie, sarea, restul de zahar, vanilia si, in final, jumatate din faina. Se amesteca cu ajutorul unui mixer pana face basicute apoi se adauga treptat si restul de faina pana se obtine un aluat moale dar compact. Se lasa la dospit la un loc caldut circa o ora.
Cum se modelează mucenicii
Dupa ce aluatul a dospit suficient se imparte in 4 portii. Fiecare portie se imparte in 10 (prima data in 2 si apoi in 5). Astfel vom avea fix 40 de bucati. Aluatul se prelucreaza pe blatul de lucru uns usor cu ulei.
Ungem palmele cu putin ulei. Fiecare parte se intinde sub forma unei baghete lungi, de circa 50 cm. Aceasta bagheta se impatura in 2 si se rasucesc fasiile intre ele. Se obtine aici o impletitura/sucitura de circa 25-30 cm.
Din aceasta impletitura formam opturi. imbinarea capetelor se face chiar la mijlocul cifrei 8, dedesubt (sub locul de incrucisare).
Mucenicii moldovenesti se aseaza in tava mare a cuptorului cate 5, pe doua coloane. Intr-o tava vor incape astfel 10 bucati (a cate 12-14 cm lungime). Ies 4 tavi de mucenici.
Daca doriti, deasupra se pot unge cu un ou batut. Eu i-am uns. Mucenicii se mai lasa la dospit in tava cca. 10 – 15 minute (exact cat dureaza coacerea turei anterioare).
Cât se coc mucenicii
Mucenicii moldovenesti se coc in cuptorul preincalzit la 180° C (treapta medie spre inalta la cele cu gaz) timp de 10 minute. Dupa aceasta se acopera cu o hartie de copt si se mai coc 5 minute la 160° C (treapta medie).
Însiropare mucenici
Mucenicii fierbinti se ung cu miere si apoi se presara cu nuca. Mierease incalzeste usor intr-o craticioara sau in cuptorul cu microunde si astfel se poate pensula mult mai usor.
Daca nu va place mierea puteti sa insiropati mucenicii moldovenesti de dulce cu un sirop din 100 g zahar si 50 ml apa si vanilie. Se fierbe 3-4 minute pe foc dupa care se poate pensula direct peste mucenicii fierbinti.
Peste mucenicii insiropati se presara imediat nuca. Daca asteptati pana se usuca/solidifica mierea/siropul, nuca nu se va mai prinde si va cadea de pe mucenici.
Sursa rețetei, aici.