Trei brașoveni iau astăzi startul la Bosphorus Cup 2024

Istanbulul se pregătește să găzduiască ediția a 23-a a Cupei Bosfor la yachting, una dintre cele mai așteptate competiții nautice internaționale. În perioada 20-22 septembrie, aproximativ 900 de marinari din țări precum Turcia, România, Bulgaria, Rusia, Dubai, Grecia și Italia vor concura pe apele spectaculoase ale strâmtorii Bosfor, într-o cursă de excepție.

Sâmbătă, 21 septembrie 2024, va avea loc faimoasa cursă pe strâmtoare, care traversează inima Istanbulului, oferind o provocare unică pentru participanți. Evenimentul atrage an de an marinari din întreaga lume, dornici să navigheze pe acest tronson de obicei rezervat exclusiv navelor comerciale.

România este reprezentată la această regată de 16 veliere. Printre participanți se numără și trei brașoveni: Puiu Leder, la bordul velierului Simina, și Dan Ghiță și Dragoș Maraloiu, care concurează cu velierul Melx.

Bosphorus Cup este o sărbătoare atât pentru marinari, cât și pentru public, transformând malurile strâmtorii Bosfor într-un spectacol unic pe care localnicii și turiștii îl pot savura anual.

O oportunitate rară pentru marinari

Strâmtoarea Bosfor, cu o lungime de 16,5 mile marine și mai puțin de 0,5 mile în cel mai îngust punct, separă Europa de Asia și a fost, de-a lungul secolelor, o arteră vitală pentru comerț și legătura dintre est și vest.

Datorită traficului comercial intens din zilele noastre, iahturile rareori au ocazia să concureze pe aceste ape aglomerate. Însă, în acest weekend, o flotă impresionantă de iahturi de curse și de croazieră, cu lungimi cuprinse între 25 și 86 de picioare, va fi prezentă pe linia de start pentru a se întrece la opt categorii.

Competiția a început pe 19 septembrie, iar primele curse „în jurul balizelor” au avut loc vineri, 20 septembrie, în zona Caddebostan. Sâmbătă, 21 septembrie, va avea loc faimoasa Cupa Bosfor la yachting, unde marinarii vor traversa spectaculoasa strâmtoare, sub cele trei poduri suspendate impresionante care unesc cele două continente. Seria de curse se va încheia duminică, 22 septembrie, când flota va reveni la Caddebostan pentru a afla cine va câștiga trofeul Bosphorus Cup 2024.

Această competiție oferă nu doar provocări pentru participanți, ci și un spectacol extraordinar pentru spectatori, aducând laolaltă tradiție, spirit sportiv și o atmosferă festivă în inima Istanbulului.

Fost marinar în curse offshore și veteran al Cupei Amiralului, Orhan Gorbon a fondat Bosphorus Cup în urmă cu mai bine de 20 de ani, dorind să aducă spiritul curselor de iahturi chiar în centrul Istanbulului. „Posibilitatea de a concura pe Bosfor face ca aceasta să fie una dintre cele mai unice curse de navigație din lume”, a spus Gorbon, care a concurat în unele dintre marile clasice offshore, cum ar fi Cursa Rolex Fastnet și Cursa Newport Bermuda.

” Cel mai marevelier local este un Farr, Orient Express, navigat de echipa Arkas Sailing. Câștigătorul evenimentului de anul trecut se întoarce, cu un iaht Stimson de 44 de picioare, Fenerbahce 1. Cele mai mari veliere de la linia de start sunt: un Volvo Ocean 70 Aiolos și Meliti, un Garcia 86.

„Aș dori să mulțumesc tuturor celor care au contribuit și au sprijinit realizarea unui astfel de eveniment la nivel internațional”, a spus Gorbon. „Suntem norocoși să avem sprijinul unor sponsori foarte creativi și influenți, fără de care nu am putea organiza Bosphorus Cup 2024. Tuturor marinarilor, le doresc mult succes și noroc în zilele care urmează.”

Cursa de mâine poate fi urmărită pe https://ssport.tv.

Sursa: www.sail-wolrd.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.