Cursuri gratuite de securitate cibernetică pentru copii şi adulţi

Securitatea în mediul online este un subiect de actualitate, iar informațiile cu privire la măsurile de siguranță ce pot fi adoptate sunt necesare atât adulților, cât și copiilor, pentru a evita victimizarea.

În cadrul Proiectului național de educație digitală  #SiguranțaOnline, în colaborare cu Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Asociația Română a Băncilor (ARB) și Ascendia  (o companie specializată în dezvoltarea de soluții e-learning), au fost lansate în data de 31 octombrie- șase cursuri e-learning disponibile gratuit pentru copii și adulți.

Partenerii campaniei au dezvoltat cursuri esențiale pentru elevii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani (dependența de internet, siguranța banilor pe internet, prevenirea pornografiei infantile și gestionarea datelor online), cât și cursuri destinate profesorilor, părinților și celor preocupați de instruirea copiilor (securitatea cibernetică-acces general și securitatea cibernetică a copiilor), pentru o mai bună înțelegere și gestionare a amenințărilor online, astfel încât aceștia să poată beneficia de avantajele tehnologiei, fără riscurile asociate.

Citeste și:  George Simion îl susține pe Călin Georgescu: Sunt foarte bucuros că în turul al doilea ajunge un suveranist

Cursurile online e-learning pot fi accesate completând mai întâi formularul de înscriere disponibil la link-ul https://formare.elearning.ro/register și se pot parcurge începând cu 31 octombrie 2023, după logarea în platformă, până la data de 15 decembrie 2023.

Pentru a evita victimizarea copiilor în mediul online, Poliția Brașov recomandă părinților:

  • Discutați cu copilul despre ce este și ce nu este „normal”. Acest lucru se poate face prin conversații în care părinții relatează copilului povești reale care se găsesc în mass-media despre online, profiluri false și alte escrocherii online. 
  • Nu impuneți reguli care par arbitrare. Explicați-le riscurile și pericolele de a nu-și proteja confidențialitatea online.
  • Faceți-vă un cont pentru fiecare aplicație pe care copilul o folosește și monitorizați  activitatea contului fiind astfel conștient de ceea ce postează. Nu numai că vă va ajuta să vă mențineți copilul în siguranță pe internet, dar îl veți cunoaște mai bine. 
  • Spuneți-i copilului să evite acele jocuri și chestionare promovate pe rețelele de socializare deoarece multe dintre ele extrag date din profilul lui și sunt folosite de companii și de terți pentru a viza reclame sau în alte scopuri îndoielnice.
  • Ajustați setările de confidențialitate ale copilului și explicați-le acestuia. Aproape fiecare aplicație de social media va avea opțiuni pentru setări de confidențialitate. Citiți politicile de confidențialitate. Eliminați cât mai multe informații publice de profil – adresa, școala, numărul de telefon, adresa de e-mail.
  • Dezactivați serviciile de localizare ce permit producătorilor de aplicații să monitorizeze locația utilizatorului.
  • Activați Controlul parental. Acesta poate fi activat fie printr-un mecanism încorporat, fie printr-un instrument terță parte. Aceste comenzi nu numai că vă protejează copilul de conținutul neadecvat, ci îl pot împiedica și să divulge din greșeală detalii personale despre el însuși sau despre familia dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.