Datele pentru recensământul populației vor putea fi completate direct de cetăţeni pe platforma online dezvoltată de INS

Pentru prima dată, românii vor putea să se înscrie și să completeze singuri datele cerute la recensământul populației care se va desfășura anul viitor, din februarie până la sfârșitul lunii iulie. Procedura se va desfășura doar online, pe o platformă special dezvoltată de Institutul Național de Statistică. De altfel, la recensământul de anul viitor nu se vor mai folosi chestionare pe hârtie, iar recenzorii vor folosi tablete – a explicat președintele INS Tudorel Andrei, notează agenția de presă Rador.

„Într-o primă etapă vom folosi surse administrative pentru culegerea unor date pentru variabilele din cadrul recensământului. În etapa a doua vom avea o culegere a datelor în sistem online, în sensul că fiecare cetățean va putea să își încarce propriile date, cu respectarea confidențialității, în platforma pe care noi o punem la dispoziție, iar în etapa a treia pentru cei care nu au introdus aceste date din diverse motive vor fi vizitați acasă și vor răspunde la întrebările din chestionarele statistice, dar încărcarea se va realiza tot în sistemul electronic”, spune Tudorel Andrei, președintele INS.

Citeste și:  Craft Show. Ateliere demonstrative de meșteșuguri casnice - țesut și cusut, la Brașov

Recensământul populației ar fi trebuit să aibă loc anul acesta, în același timp cu cel agricol, dar a fost amânat din cauza pandemiei. Cercetarea statistică va oferi date nu numai la nivel național, dar și pentru fiecare localitate, date ce ar urma să fie folosite de autorități pentru fundamentarea politicilor publice. Una dintre mizele recensământului de anul viitor este crearea unui mecanism care să poată calcula populația rezidentă a fiecărei localități, nu o dată la 10 ani, ci în fiecare an, a mai spus președintele INS, mai scrie sursa citată.

Sursa foto, sfin.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.