De astăzi se reia plata taxelor și impozitelor locale în Brașov

Începând de astăzi, 8 ianuarie, brașovenii vor putea din nou să își plătească taxele și impozitele locale, inclusiv abonamentele pentru parcările de reședință. Plata acestora poate fi realizată prin mai multe metode, pentru a facilita accesul cetățenilor și a reduce aglomerația la ghișee.

Termenele limită pentru achitarea impozitelor și taxelor locale sunt 31 martie și 30 septembrie. Cei care își achită dările până pe 31 martie vor beneficia de o reducere de 10% din suma totală datorată.

În 2025, taxele și impozitele locale au fost actualizate cu rata inflației, ceea ce înseamnă o creștere de 10,4% față de anul trecut.

Pentru a evita aglomerația la ghișee, Direcția Fiscală din Brașov le recomandă cetățenilor să utilizeze metodele de plată online, prin internet banking sau prin intermediul aparatelor SelfPay, care sunt disponibile în diverse locații din oraș.

Astfel, brașovenii au la dispoziție multiple opțiuni pentru a plăti taxele și impozitele într-un mod rapid și convenabil, fără a fi necesar să se deplaseze la ghișeele instituțiilor fiscale.

Modalităţile de plată a impozitelor şi taxelor locale sunt:

Citeste și:  Medicii pediatri cer interzicerea comercializării petardelor, îngrijorați de numărul mare de copii răniți

Cu numerar sau cu cardul bancar prin terminalele de tip POS, în lei, la ghișeele Direcției Fiscale Brașov din strada Dorobanților nr.4;

  • Cu numerar în lei la oficiile poștale din municipiul Brașov și localitățile Sânpetru, Săcele, Tărlungeni, Cristian, Ghimbav, Hărman;
  • Cu ordin de plată, în lei, prin virament bancar sau internet banking;
  • Online, cu cardul bancar, pe site-ul brasovcity.ro (necesită cont de utilizator);
  • Online, cu cardul bancar, pe site-ul, ghiseul.ro (necesită cont de utilizator);
  • Cu numerar, în lei, sau cu card bancar la stațiile paypoint CEC BANK.

Detalii despre obținerea unui cont electronic pe site-ul www.brasovcity.ro sau www.ghiseul.ro, precum și pașii necesari, se găsesc pe site-ul Direcției Fiscale Brașov (aici), secțiunea Taxe si impozite – „Modalități de plată“.

Taxe și impozite indexate cu rata inflației

Pentru anul 2025, valorile impozitelor stabilite de Consiliul Local au trebuit actualizate, în urma modificării Codului Fiscal, cu indicele de inflație, respectiv cu 10,4 %.

Aceasta înseamnă că, deși consiliul local nu a crescut valorile de calcul, modificarea Codului Fiscal a adus o mărire cu 10,4% a sumelor pe care contribuabilii le plătesc.

Citeste și:  Rata șomajului în România a scăzut la 5,3% în noiembrie 2024

Vestea bună este că, pentru plata cu anticipație, până la 31 martie, a impozitului pe clădiri, teren sau mijloace de transport datorat pentru întregul an de către contribuabil, se acordă o bonificație de 10%. Bonificația se acordă atât persoanelor fizice, cât și celor juridice.

În acest context, pentru anul 2025 Direcția Fiscală a oferit câteva exemple de impozit datorat de persoane fizice, astfel:

Pentru o clădire rezidențială cu o suprafață utilă de 65mp aflată în zona A, impozitul va fi de 326 lei;
Pentru o clădire rezidențială cu o suprafață utilă de 50mp aflată în zona B, impozitul va fi de 240 lei;
Pentru o clădire rezidențială cu o suprafață utilă de 50mp aflată în zona C, impozitul va fi de 207 lei;
Pentru o clădire rezidențială cu o suprafață utilă de 43 mp aflată în zona D, impozitul va fi de 170 lei;
Impozit pe teren (terenuri cu construcții) zona A, 500 mp – 763lei;
Impozit pe teren (terenuri cu construcții) zona B, 500 mp – 575 lei;
Impozit pe teren (terenuri cu construcții) zona C, 500 mp – 385 lei;
Impozit pe teren (terenuri cu construcții) zona D, 500 mp – 180 lei.

Citeste și:  Organizația sindicală Cartel Alfa a cerut Avocatului Poporului să atace la CCR ordonanța privind măsurile fiscal-bugetare

Impozitul pe mijloacele de transport va fi și el, de exemplu, aproximativ 80 lei pentru o capacitate cilindrică de 971 cmc, 112 lei pentru mașinile cu motoare de 1.321 cmc, 362 lei pentru cele cu motoare de 1.996 cmc, 1.739 lei pentru cele de 2.350 cmc, în timp ce pentru o mașină cu motor de 2870 cmc, o persoană fizică va plăti un impozit anual de 4.346 de lei, iar pentru una cu motor de 3350 cmc, impozitul va ajunge la 9.921 lei.

Vehiculele electrice beneficiază de scutire de impozit, iar pentru hibride, impozitul datorat este cu 95% mai mic decât în cazul unui vehicul doar cu motor cu combustie internă, de aceeași capacitate cilindrică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.