De ce scriu ăștia pe pereți? – un film despre cum arta stradală face din oraș o oglindă

Joi, 27 iunie, de la ora 19:00, la Centrul Cultural Reduta din Brașov va avea loc proiecția filmului „De ce scriu ăștia pe pereți?” – primul documentar despre fenomenul graffiti și street art din România. Filmul este debutul regizoral al lui Alin Boeru, un (fost) corporatist care a dorit să înțeleagă mentalitatea celor care vor să facă artă și să pună culoare pe pereții orașelor, într-un joc de-a șoarecele și pisica în raport cu forțele de ordine, care îi consideră doar „vandali” și „golani”. Proiecția va fi urmată de un Q&A cu regizorul Alin Boeru și cu artistul Homeboy, prezent pe scena artei urbane din România de mai bine de 20 de ani, iar biletele sunt disponibile online: aici.

Citeste și:  Rezultatele înainte de contestații la Evaluarea Națională 2024

Totodată, documentarul este cât se poate de nepărtinitor, întrucât este filmat din perspectiva unui outsider, a cărui personalitate se lovește nu arareori de diferențele profunde de mentalitate și de stil de viață pe care și le asumă persoanele pe care le filmează.

Istoria agitată a ultimilor 30 de ani de graffiti și artă stradală este prezentată prin materiale de arhivă și mărturii, opunându-i-se mersul calm al unei vieți normale dusă de un om care, până recent, doar a trecut pe lângă zidurile colorate, întrebându-se cine sunt cei care le aduc la viață, dar temându-se să își asume riscuri. Filmul explorează toate dimensiunile și specificitățile aceste comunități – de la intervențiile pe metrouri, tramvaie, trenuri, ajungând la acțiuni clandestine pe străzi, în spațiul public sau în locuri abandonate.

Citeste și:  Tinerii din Brașov cu soluții practice la provocările climatice pot fi premiați în cadrul Climate Change Summit Awards

Dar realizarea unui astfel de film nu te lasă neschimbat – după sfârșitul filmărilor, realizatorul a decis să se scuture de acalmia vieții de corporatist și să se dedice de-acum încolo regiei de film. Adică, „De ce scriu ăștia pe pereți?” este un film care a schimbat până acum cel puțin o viață și avem toate motivele să credem că poate fi o mare sursă de inspirație nu doar pentru realizatori, ci și pentru oamenii din sală.

Pornit la inițiativa a doi artiști stradali români (Robert Obert și John Dot S), filmul a fost scris și regizat de Alin Boeru și produs de Wearebasca. Proiectul a fost finanțat de Centrul Național al Cinematografiei și sprijinit de Societatea Română de Televiziune și BV McCann Erickson.

Citeste și:  Brașov a dat startul Caravanei Neutralității Climatice M100

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.