De luni, 7 octombrie, brașovenii își vor putea spune punctul de vedere cu privire la modul în care va arăta orașul în următorii 10 ani

Unul dintre cele mai importante documente pentru dezvoltarea unei comunități, Planul Urbanistic General, va fi pus la dispoziția comunității brașovene începând de săptămâna viitoare, pentru a afla care sunt propunerile specialiștilor pentru dezvoltarea orașului, atât din punct de vedere urbanistic, cât și social și economic. Totodată, din 7 octombrie, toți factorii interesați – cetățeni, agenți economici, specialiști în domeniul urbanistic, autorități avizatoare, reprezentanți ai primăriilor din zona metropolitană – sunt invitați să își spună punctul de vedere cu privire la acest document esențial pentru viitorul orașului nostru.

,,Intrăm într-o nouă etapă în ceea ce privește actualizarea PUG-ului, cea a dezbaterilor publice. Începând de luni, îi invit pe toți brașovenii să își spună punctul de vedere cu privire la ce ar trebui să îmbunătățim la documentul realizat de experții în urbanism, astfel încât orașul să se dezvolte în acord cu așteptările lor. În aceeași măsură așteptăm și opiniile urbaniștilor, agenților economici, dezvoltatorilor imobiliari, sociologilor și, nu în ultimul rând, ale primăriilor din jurul Brașovului, pentru că nu putem vorbi de modul în care se dezvoltă orașul fără să facem legătura cu localitățile din jur, care vor trebui să își acorde propriile planuri urbanistice cu cele ale Brașovului”, a precizat primarul Allen Coliban.

Conform prevederilor legale, Planul Urbanistic va sta în dezbatere publică timp de 45 de zile, până în 20 noiembrie, perioadă în care toți cei interesați, de la societatea civilă la companii, dezvoltatori sau specialiști în domeniu, vor putea face propuneri de completare sau modificare a acestui document prin intermediul unei platforme dedicate. Pe această platformă, pe lângă regulament și planșele aferente Propunerilor preliminare ale Planului Urbanistic General, va fi prezentată și o sinteză a celor peste 1.000 de pagini ale planului urbanistic general, astfel încât orice persoană interesată să aibă acces la informațiile esențiale din document.

Citeste și:  Pacienții cu dizabilități din România riscă să rămână fără acces la medicii specialiști de recuperare medicală

Întâlnirea cu cetățenii, companiile și dezvoltatorii imobiliari va avea loc în 31 octombrie. Înainte de aceasta sunt programate alte două întâlniri: în 14 octombrie, cu specialiștii în domeniul urbanismului, și în 28 octombrie întâlnirea cu instituțiile avizatoare și UAT învecinate (UAT – Unități administrativ teritoriale).

Planul Urbanistic General stabilește condițiile generale de dezvoltare ale municipiului pentru o perioadă de 10 ani, răspunzând necesităților populației, a specificului orașului și a tendințelor de dezvoltare.

Obiectivele operaționale ale P.U.G.-ului Municipiului Brașov sunt următoarele:

  • 1. dezvoltarea arhitecturală și urbanistică coerentă a municipiului;
  • 2. creșterea accesibilității și îmbunătățirea infrastructurii rutiere;
  • 3. dezvoltarea și reabilitarea infrastructurii tehnico-edilitare;
  • 4. dezvoltarea economică și socială;
  • 5. creșterea calității mediului;
  • 6. valorificarea și protejarea patrimoniului natural și cultural.
Citeste și:  ,,PLANETA CRĂCIUN” - târgul cu tematică de sărbători organizat de UNTOLD Universe în Piața Unirii din Cluj-Napoca se deschide astăzi

În cadrul elaborării acestui document strategic, din 7 octombrie începe etapa de informare și consultare a publicului asupra propunerilor preliminare ale PUG. Locuitorii și proprietarii pot să se exprime direct, iar primăria va ține cont de observațiile și sugestiile acestora, judecând în interes public, prin raportare la specificul urban, la legislația în vigoare și la obiectivele de dezvoltare coerentă a municipiului.

Etapa se finalizează prin însușirea, de către Consiliul Local al Municipiului Brașov, a raportului elaborat de Primărie și prin transmiterea acestuia către elaboratori.

Urmează obținerea avizelor și acordurilor necesare, elaborarea formei finale a Planului Urbanistic General, etapa de transparență decizională, iar la final, după aprobare, predarea și integrarea PUG în Sistemul Informațional Geografic – GIS.

Citeste și:  Mircea Geoană a dezvăluit date din sondajele interne! Candidatul la prezidențiale susține că este aproape de locul doi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.