Decizie fără precedent. Tribunalul Brașov a hotărât definitiv că Alpha Bank Romania S.A., nu a respectat hotărâri judecătorești și că există încă foarte multe clauze abuzive în contractele de credit, încheiate în anul 2007

După ce, în anul 2017, Alpha Bank România, a pierdut definitiv un proces pe clauze abuzive cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), când, Curtea de Apel București a respins apelul băncii, instituția de credit era obligată să elimine mai multe clauze privind dobânzile și comisioanele din contractele de credit de consum încheiate înainte de 2010.

În cadrul procesului, Tribunalul București a stabilit, în noiembrie 2015, printre altele, că Alpha Bank România, a utilizat o clauză ilegală privind variația dobânzii din contractele de „facilitate și garanție reală și mobiliară”.

Potrivit informațiilor de pe portalul justiției, “revizuirea dobânzii în funcție de condițiile dominante ale pieței sau a modificărilor circumstanțelor în care aceasta a fost inițial stabilită, precum și în raport de politicile de creditare ale Băncii”, este considerată clauză abuzivă.

Câștigarea unui proces de acest gen presupune eliminarea din cadrul tuturor contractelor similare a clauzelor declarate de justiție ca fiind abuzive în contractele ce fac obiectul respectivului dosar.

Citeste și:  Cinci ani la Cotroceni. De ce contează pe cine alegem la prezidențiale?

Astfel de procese au devenit posibile începând din anul 2013, astfel că ANPC poate cere eliminarea clauzelor pe care le consideră abuzive din toate contractele preformulate, fără a fi nevoie ca toți consumatorii afectați să facă plângeri individuale.

În realitate, nu s-a întâmplat așa. Alpha Bank România, nu a respectat această decizie definitivă și nu a modificat nici un contract de credit.

Iată că în 2024, de data aceasta, o instanță din Brașov, respectiv Tribunalul Brașov, a pronunțat o decizie definitivă, fără precedent, prin care trimite la rejudecare un proces de clauze abuzive prin care obligă Alpha Bank România:

Trimite cauza spre rejudecare JudecătorieiBrașov, pentru a se pronunța pe cererile anterior enumerate și pe cererea nr. 25 având ca obiect:

Să oblige parata să detalieze sumele plătite de subsemnatul de fiecare dată sub forma ratelor lunare. Pe chitanța primită este trecută doar suma de bani, care reprezintă ce? Cât este dobânda? Cât este sold, căt este comision? Cât este TVA? Cât reprezintăpenalități?

Citeste și:  Cinci ani la Cotroceni. De ce contează pe cine alegem la prezidențiale?

În mod normal, după această decizie luată de instanță, ar trebui să se schimbe inclusiv modul în care Alpha Bank România, își justifică banii încasați de la client.

Contractele de credit, încheiate de Alpha Bank România, în 2007, nu cuprind informații importante despre credite, cum ar fi valoarea DAE, valoarea ROBOR și calculul dobânzii, ceea ce le plasează în sfera clauzelor abuzive pe care Alpha Bank România, le menține încă în contractele de credit încheiate înainte de 2010.

Publicăm decizia instanței brașovene, din care rezultă lista tuturor cererilor la care JudecătoriaBrașov, este obligată să se pronunțe în urma deciziei Tribunalului Brașovcu privire la Clauzele abuzive existente într-un contract de credit încheiat cu Alpha Bank România, în anul 2007.

Citeste și:  Cinci ani la Cotroceni. De ce contează pe cine alegem la prezidențiale?

Și lucrurile nu se opresc acum!

Am început lupta în instanțăîmpotriva clauzelor abuzive din contractele de credit cu Alpha Bank Romania, în anul 2016. Am câștigatcâteva procese, dar , din păcate lipsa unor reglementări clare din partea legislativului, lasă loc de abuzuri grosolane în contractele de credit. De nenumărate ori am spus și repet, căeducația fiananciară a populației ar trebui să înceapă cu modalitățile prin care entități ca băncile, ifn-uri inclusiv guvern, prin reglementări neclare și omisiuni grosolane, permit abuzuri de neimaginat. Lupta cu clauzele abuzive din contractele de credit este abia la început.

Mă bucură faptul că o Instanță de judecată din Brașov, a avut curajul să dea o sentința care să fie în favoarea demascăriicămătărismului bancar și sper ca demersurile mele să ajute adevărul despre ce înseamnădominația bancară să iasă la suprafață”, ne-a declarat C.O., beneficiarul acestei decizii fără precedent la Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.