Defecțiune majoră la Banca Comercială a Etiopiei: Studenții retrag zeci de milioane de dolari, iar universitățile cer returnarea sumelor

Banca Comercială a Etiopiei, cea mai importantă instituție bancară din țară, se confruntă cu recuperarea unor sume semnificative de bani retrase de clienți în urma unei „erori de sistem”. Clienții au observat că pot retrage sume mai mari decât soldul disponibil din conturile lor la Commercial Bank of Ethiopia. Peste 40 de milioane de dolari au fost retrași sau transferați către alte bănci. Instituția a necesitat câteva ore pentru a opri tranzacțiile.

O parte semnificativă din sumele retrase au fost efectuate de către studenți de la CBE, o bancă de stat, a afirmat Abe Sano, președintele băncii, într-o declarație. Vestea despre defecțiune s-a răspândit rapid în universități, în special prin intermediul aplicațiilor de mesagerie și a apelurilor telefonice.

Citeste și:  Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat deschise Jocurile Olimpice de la Paris

Cozi lungi s-au format la bancomatele din campusuri, cu un student din vestul Etiopiei declarând pentru BBC că oamenii au continuat să retragă bani până când polițiștii au intervenit în campus pentru a opri această activitate.

CBE are peste 38 de milioane de conturi deschise, iar banca a fost înființată acum 82 de ani.

Banca Centrală a Etiopiei, organismul de reglementare financiară al țării, a emis o declarație recunoscând că a avut loc o „eroare” în timpul „activităților de întreținere și inspecție”.

Cu toate acestea, declarația s-a concentrat pe întreruperea serviciului care a survenit după ce CBE a suspendat toate tranzacțiile, fără a menționa sumele de bani retrase de către clienți.

Citeste și:  Celine Dion, revenire triumfală pe scenă la Jocurile Olimpice de la Paris

Abe Sano nu a furnizat detalii exacte cu privire la suma de bani retrasi în timpul incidentului, dar a menționat că pierderea suferită a fost mică în comparație cu activele totale ale băncii.

El a subliniat că CBE nu a fost afectată de niciun atac cibernetic și că clienții nu ar trebui să fie îngrijorați, deoarece conturile lor personale au rămas intacte.

Cel puțin trei universități au emis comunicate prin care îi îndeamnă pe studenți să returneze orice sume de bani pe care le-au extras în mod eronat de la CBE. Promisiunea a fost făcută că niciun student care returnează banii nu va fi acuzat de vreo infracțiune penală, a afirmat Abe Sano. Cu toate acestea, nu este clar cât succes au avut până acum eforturile băncii de a recupera acești bani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.