Demitizare și detalii concrete despre modernizarea piețelor Brașovului

2022 a marcat un moment de introspecție pentru piețele Brașovului. Lipsa investițiilor majore în ultimii 20 de ani a dus la o concluzie clară: era necesară o modernizare urgentă, atât din punct de vedere al dotărilor materiale, cât și al eticii administrative, reiese dintr-un mesaj publicat pe Facebook de către Serviciul Public Administrare Piețe Brașov.

Municipalitatea a asumat responsabilitatea de a aduce piețele în secolul XXI. Proiectele ambițioase au debutat în 2022 cu expertize și studii, iar în 2023 s-au finalizat studiile de fezabilitate pentru noile piețe Dacia, Astra și Star.

Dezinformările au apărut, dar administrația le combate cu argumente concrete. S-a vehiculat ideea falsă a desființării piețelor în favoarea mall-urilor. Municipalitatea dezminte categoric această informație și subliniază că scopul este revigorarea piețelor prin modernizare.

„La momentul 2022 municipalitatea și-a asumat faptul că pentru noi toți, cumpărători, producători, comercianți, a ajunge în anii 2020 însemnă a avea și niște piețe în consecință. Am decis modernizarea piețelor. Proiectele sunt de mare anvergură și necesită timp; în 2022 am demarat expertizele și studiile necesare, iar în 2023 am executat studiile de fezabilitate pentru NOILE PIEȚE. Subliniem, noile PIEȚE… Iar pentru cei care nu știu încă, am lucrat în paralel 3 studii de fezabilitate, astfel încât acum sunt gata documentațiile pentru modernizarea PIEȚELOR DACIA, ASTRA și STAR. Piețe agroalimentare ale Brașovului… Din păcate, persoane prost informate ori rău intenționate au lansat recent o informație cu totul falsă: aceea că actuala administrație vrea să desființeze piețele și să facă mall-uri în loc. Spunem deci față de această minciună un NU hotărât; muncim să facem piețe pentru deceniul în care trăim! În baza unor legi ale firii, neadevărurile pot caracteriza doar pe cei care le promovează”, transmite Serviciul Public Administrare Piețe Brașov.

Citeste și:  Votarea în străinătate la primul tur de scrutin s-a încheiat

Piața Dacia va fi un model de piață modernă. Proiectul se întinde pe 2466 mp, cu o suprafață construită totală de 7109 mp, oferind spațiu generos pentru o gamă variată de produse agroalimentare.

Caracteristicile cheie ale noii Piețe Dacia includ:

  • Peste 300 de tarabe (sectoare de legume-fructe, lactate și brânzeturi, carne și produse din carne) cu o lungime de cel puțin 1,5 metri
  • Spații comerciale generoase de peste 1000 mp
  • Spații de depozitare moderne: 586 mp de spații „fresh” (temperatură controlată) și 86 mp de spații frigorifice
  • Subsol dedicat activităților conexe (aprovizionare, depozitare), vestiare și spații de cazare pentru producători
  • Fluxuri separate de marfă și persoane pentru o eficiență sporită
  • Temperatură controlată în toată piața pentru confortul cumpărătorilor
  • Lifturi și scări rulante pentru acces facil
  • Aproximativ 150 de locuri de parcare dedicate
  • Zonă specială pentru comerț temporar, evenimente și socializare
  • Terasă generoasă pentru servirea mesei sau prepararea alimentelor proaspete
Citeste și:  Lansarea volumelor „Lebăda neagră de pe Balaton” și „Lebăda neagră de pe Bosfor”, coordonate de Romeo Couți, la Librăria „Șt. O. Iosif” din Brașov

„Iată deci că din punct de vedere material muncim ca să ne înnoim – să ne aliniem prezentului mai exact spus, deoarece proiecte cu caracteristici asemănătoare au început deja să fie implementate în țară; deci administrațiile locale responsabile au înțeles că piețele agroalimentare sunt o componentă importantă a patrimoniului lor.

Muncim în paralel – și am făcut-o încă din 2022 – să ne înnoim și din alt punct de vedere, acela al eticii muncii. Un episod al combaterii falșilor producători agricoli în avem descris aici: https://bit.ly/3Jv10bG. Trebuie să subliniem că acest episod nu a fost singular, înscriindu-ne într-o serie de astfel de acțiuni. Municipalitatea brașoveană a fost însă singura din țară care a abordat acest fenomen într-o atare manieră, cu toate că fenomenul era pe cât de extins, pe atât de cunoscut. Astfel de acțiuni vor continua.

Un alt aspect al înnoirii, desfășurat în ultima perioadă, îl constituie trecerea în „istorie” a practicilor unor angajați de care cei ce comercializează în piețe erau peste măsură de sătui. Despre aceste practici în piețe se vorbește pe față tot mai mult și tot mai cu glas (despre plase, portbagaje și plicuri, despre averi și lăcomie – comercianții și foști angajați cunosc mai bine subiectul), semn că însănătoșirea unui sistem se produce progresiv, pe măsura depărtării de episodul acut.

De ce s-ar spune deci că se desființează piața și se face mall? Fără niciun motiv ce are legătură cu adevărul….Spre rușinea celor care dezinformează și spre lămurirea noastră e util spunem ceva: nu va fi mall; va fi PIAȚĂ cu dotări de mall; va fi o piață etalon pentru Brașov; cu confort, dotări, abordare modernă, centrată pe performanță și progres”, au mai transmis cei de la Serviciul Public Administrare Piețe Brașov.

Citeste și:  DRDP Brașov: S-a acționat cu 102 utilaje și s-au răspândit 137 tone de material antiderapant

Modernizarea nu se rezumă doar la infrastructură. Municipalitatea luptă activ împotriva comercianților neonești și a practicilor abuzive din piețe. Transformarea este în curs de desfășurare, iar eforturile vizează crearea unui mediu comercial etic și performant.

Concluzia este clară: piețele Brașovului nu dispar, ci se reinventează. Noile piețe vor oferi o experiență modernă de cumpărături, cu produse de calitate, într-un cadru civilizat și confortabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.